Skrivet av: rebeccamw | 2010/09/07

Nytt på psykfronten

Foto: Marek Bernat

Endast 23% uppfyller inte kriterierna för en personlighetsstörning. Detta visar en alldeles färsk studie från Storbrittanien. Om 77% av befolkningen är personlighetsstörda, är det då sjukt att vara psykiskt frisk? Eller är det kanske så att vi i dagens samhälle är alltför snabba med att kalla sådant som är ganska friskt för sjukt? Läs mer om detta och om studien på den eminenta psykbloggen Mind Hacks.

Om vi skriver ned det vi ångrar bittert, lägger ned texten i ett kuvert och förseglar det, så upplever vi mindre oönskade känslor rörande händelsen vi ångrar jämfört med om vi endast skriver ned det. Detta har en psykologisk studie visat, rapporterar Christian Jarret på brittiska psykologförbundets blogg. Uppföljande studier visade att själva förseglandet av kuvertet var viktigt för att minska det känslomässiga obehaget. Det räckte inte att skriva om det och sedan häfta ihop papperen man skrivit på. Att försegla kuvertet reducerade även deltagarens minne av den obehagliga händelsen.

Rättspsykiatriska regionkliniken i Sundsvall slutar med vård av självskadande patienter som vårdas under lagen om psykiatrisk tvångsvård (LPT). Detta kan man idag läsa om på Thérèse Erikssons blogg. Thérèse är idag psykologistudent i Lund, men för några år sedan kämpade hon själv med ett mycket svårt självskadebeteende och remitterades till rättspsykiatriska kliniken i Sundsvall. Tillsammans med sjuksköterskan och författaren Sofia Åkerman har hon drivit föreningen SHEDO:s juridiska och opinionsbildande arbete för en förbättring av den psykiatriska vården av självskadande patienter – och för att de rättspsykiatriska klinikerna ska sluta använda olagliga tvångsmedel, så som gipsning av patienters armar och ben för att hindra dem från att skada sig själva. Efter bland annat skarp kritik från Socialstyrelsen och läkare som varnats har nu alltså RPK i Sundsvall beslutat upphöra med att bedriva vård av de självskadande LPT-patienterna. Thérèses och Sofias arbete genom SHEDO har spelat en viktig roll för klinikens beslut, enligt Sundsvalls Tidning. Man kan även kika i DN, SvD och Dagens Medicin.


Responses

  1. Men hur ska de självskadade LPT patienterna då få vård i Sundsvall?

  2. Lyssnade på en föreläsning om vittnespsykologi igår med Emma Roos af Hjelmsäter från GU. Intresset finns redan (mycket tack vare din blogg) men det var jättekul meden förelsäning i ämnet. Ha det gott!

  3. Anonym: RPK har endast fungerat som ett sista alternativ för mycket svårt självskadande patienter. Självskadande patienter får annars vanligen vård inom allmänpsykiatrin. RPK har således tagit emot de svåraste fallen från hela landet, eftersom de har högre säkerhet och därmed ansetts kunna hålla patienterna vid liv med tvång i högre grad än allmänpsykiatrin.

    Therese: Vad lustigt, Emma kom och berättade om det bara några minuter efter att jag läst din kommentar igår! Vad spännande gästföreläsningar ni verkar ha i Linköping. Minns ju att du nämnde att Pelle Sandstrak varit hos er också och föreläst. Blir lite avundsjuk på era externa föreläsningar helt klart. 😛


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: