Skrivet av: rebeccamw | 2010/08/29

September

Foto: John Nyberg

Något kyligare och friskare luft. Något gulare nyans av grönt pryder träden. Augusti är slut inom ett par dagar och då når vi ett nytt september som inom kort kommer spraka häftigt av färger, vindar och åska.

I universitetsvärlden innebär det en ny termin, nya kurser, nya studenter. Själv hade jag planerat läsa tre kurser men det har reducerats till en. Istället för fler kurser ska jag ägna fyra månader åt en projektanställning jag fått på universitetet som biträdande forskare.

September innebär också så mycket annat. För många innebär det kanske att samtalsterapeuten är tillbaka från sin semester eller att nya behandlingar inom vården kan dra igång. Ny årstid. Nytt hopp. För andra kan hösten innebära ännu en ny period av sjukskrivning.

September kan också innebära stress. Nytt eller gammalt jobb, nya eller gamla rutiner. Man kan känna sig fast som i ett ekorrhjul på ett alltför tungt eller tråkigt jobb. Man kan känna sig pressad av hård konkurrens eller för lite utrymme för mänsklighet, svagheter, misstag. För en del innebär september en ny period av stressad och orolig sömnlöshet, muskelvärk, magont, en desperat längtan efter något annat. Förtvivlan. Trötthet. Utmattning.

Utmattningens evangelium
– Ur Iakttagelser i själens landskap av Tommy Hellsten och Christer Åberg

”Kom till mig, alla ni som är tyngda av bördor; jag skall skänka er vila.” Vem av oss hör egentligen denna inbjudan?

Inte de, som anstränger dig ”bara lite till”, i tron att det just den här gången väntar en befordran bakom knuten. Inte de, som orkar ännu en tid därför att de tar sömnmedel för att kunna somna på kvällen. Inte de, som har sin glädje i alkoholen eller de, som tror att de förlorar sitt människovärde om de inte orkar. Inte heller de, som beslutar sig för att hålla ut ännu några år fram till pensionen. Ingen av dem hör denna inbjudan, för den angår inte dem. De är ju fortfarande starka.

Vår kultur har insjuknat i sin egen styrka och är därmed på väg att gå under. Dess hälsa ligger nu i dem som blir utmattade, eftersom dessa människor reagerar friskt på det som händer. De utmattade blir ett vittnesbörd om att vi i vårt samhälle har gett avkall på vårt innersta, på vårt behov av kärlek och nära gemenskap. De utmattade proklamerar: Vi är människor, människor!

Vi behöver alla hitta vår balans i livet, ett plan i taget. Under en tid kanske vi prioriterar att finna balans mellan arbete och ro, under en annan att finna balans i våra relationer till andra människor eller kanske i relationen till oss själva. Livet är en pågående process, ett arbete som ständigt pågår. Vi kan inget annat än att försöka hitta vår väg.


Responses

 1. Grattis till anställningen, har en känsla av att du kommer antas till forskarutbildningen nästa år.

  September äntligen startar univ. igen, även om jag kommer få slita med metodik så ser jag fram emot att återvända till mina rutiner.

 2. Vad roligt att du ska börja forska redan! Grattis!

 3. Robin: Tack! Ja vi får väl se vad som händer, om jag kommer in och var det i så fall blir. Metod är väl kul! 😉 Jag gillar också hösten, när allt drar igång igen efter sommaren. Skönt att få arbeta, rutiner är trevligt.

  Amanda: Tack, tack! ”Biträdande forskare” är samma sak som forskningsassistent. Jag kommer således inte bedriva någon egen forskning. Men det låter snyggt eller hur!

  Dock är det så att den typen av uppgifter assistenter utför inom psykologin utför forskarna vanligen själva inom andra discipliner. Inom psykologi behöver man vanligen ha arbetat som forskningsassistent för att vara aktuell för forskarutbildningen, medan man inom t.ex. sociologi nog ofta inte utfört den typen av arbete alls förrän under forskarutbildningen.

  Skillnaderna i tradition mellan olika discipliner är väldigt intressant tycker jag. Alltför lätt att tycka att den egna disciplinen gör rätt och alla de andra fel. 🙂

  • Metodik är kanske inte alltid jättekul, men det är okej. Jag vill lära mig att göra meta-analyser, men det lär jag inte få lära mig denna terminen. Att ha varit forskningsassistent eller dyl. är inget krav, åtminstone inte vid andra univ. men det är givetvis en fördel, liksom kontakter vid univ.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: