Skrivet av: rebeccamw | 2010/08/22

Forskarbloggar och rättspsykologilänkar

Foto: Marija Gjurgjan

Länklistorna i högerspalten är uppdaterade. Jag vill passa på att särskilt lyfta fram några av de nya länkarna:

BPS Research Digest – Den brittiska motsvarigheten till svenska Psykologförbundet, The British Psychological Society, har en blogg genom fil. dr. Christian Jarret, som även är journalist och författare. I år har han vunnit pris för bästa forskarblogg.

Mediemordet – 1984 hittades den 28-åriga Catrine da Costa styckmördad i Stockholm. Misstänkta för mordet blev obducenten Teet Härm (som även var doktorand under rättsläkaren Jovan Rajs som senare var sakkunnig i målet) och allmänläkaren Thomas Allgén. Tingsrätten frikände helt de tilltalade, men skrev i domskälet att man ansåg det vara bevisat att de båda läkarna hade styckat da Costas kropp. Styckningen var dock preskriberad och läkarna stod inte åtalade för detta. Domskäl (skälen till domslutet) kan aldrig överklagas utan endast domslut (rättens slutsats rörande åtalspunkterna). De båda läkarna kunde därmed aldrig få upprättelse. De fråntogs sina legitimationer. I media och bland allmänheten förblev de skyldiga – trots att de frikänts – och deras liv slogs i spillror. Viktiga vittnen i målet var det s.k. fotohandlarparet. Deras vittnesmål kan man lyssna på och se bilder från här. Fanns det bevis för att läkarna styckat da Costas kropp? Lyssna på inspelningar och se bilder från Jovan Rajs vittnesmål här och avgör själv.

The Innocence Project – En organisation i USA som utreder fall där det finns starka skäl att tro att någon som är oskyldig dömts för brott. Hittills har The Innocence Project bidragit till att 258 felaktigt dömda personer har frikänts. Flertalet har tillbringat så mycket som 15-20 år i fängelse – oskyldigt dömda – innan de fått upprättelse. Bidragande orsaker till att oskyldiga dömts för brott har ofta varit felaktiga vittnesutpekanden och falska erkännanden.

Det finns nu också länkar till de fyra orter i Sverige där rättspsykologisk forskning bedrivs: Göteborg, Stockholm, Kristianstad och Lund. På dessa orter finns också kurser i rättspsykologi på grundnivå. Rättspsykologikurser på avancerad nivå finns i Göteborg.


Responses

  1. Apropå rättpsykologi kan jag tipsa om en föreläsning om en vecka med Rickard Sjöberg, docent i medicins psykologi, som kommer prata om fallet Thomas Quick och falska minnen samt satanic ritual abuse.

    Mer info finns här: http://www.vof.se/program.php

    • Devadatta: Bra att du tipsar! Jag har inte koll på vad som händer på andra orter än i Göteborg. På sikt kanske det skulle vara intressant med någon slags samordnande kalender för vad som händer rörande rättspsykologi runtom i landet. Intresset för ämnet är ju helt klart stort och växer nog hela tiden.

  2. Är det något speciellt med svenska rättsläkarkåren som skapar alla konflikter? Jag tror mig aldrig ha hört om liknande konflikter i andra länder. Enligt denna artikel är rättsläkare ansvariga för att barnläkarärendet gick fel. Diskuteras dessa frågor inom rättsmedicinen i Sverige?
    http://www.nyhetsverket.se/nyhet/965/Barnl%C3%A4karfallet-V%C3%A5rt-nya-da-Costa-fall

    • Stefania: Rättsmedicin är inte mitt område så jag kan dessvärre inte besvara dina frågor, men jag tycker din länk var väldigt intressant att läsa!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: