Skrivet av: rebeccamw | 2010/08/05

Nytt på psykfronten

Psykologifabriken berättar att den som lider av tvångssyndrom nu kan anmäla sig till en vetenskaplig studie på Karolinska Institutet och få prova internetbehandling med kognitiv beteendeterapi (KBT). Läs mer i Psykologifabrikens inlägg.

Filip Fors, doktorand i sociologi vid Umeå Universitet, har startat en blogg: Sociologi, psykologi, beteendeekonomi och lyckoforskning. I dagarna intervjuades han i Aftonbladet angående huruvida folk som lever i en parrelation är lyckligare än singlar (läs artikeln här). Filip Fors är även en av de som skriver på Lyckobloggen.

Debatten om svårt självskadande patienter som vårdas under lagen om psykiatrisk tvångsvård (LPT) på rättspsykiatriska enheter – trots att de inte är dömda för brott – fortsätter. Ska man få använda illegala tvångsåtgärder mot de självskadande patienterna? Läkarna på rättspsykiatriska regionkliniken i Sundsvall tycker det, liksom vissa politiker. Andra håller inte med. Håll dig uppdaterad om det senaste i denna debatt genom att följa psykologistudenten Thérèse Nilssons blogg.

Kommer överhuvudtaget en enda människa anses vara psykiskt frisk och normal om man får tro DSM-V? Den frågan ställer sig rättspsykologen Karen Franklin i sitt senaste inlägg om kritiken mot den version av den psykiatriska diagnosmanualen som nu ligger på förslag. Vill man hålla koll på debatten om DSM-V är Karen Franklins blogg ett förslag. Alla hennes inlägg om detta finns samlade här.


Responses

  1. Hej Rebecca! Kul att du skrev om studien kring tvångssyndrom. Det ledde mig till din sida, ska genast kolla in den!

    • Oskar: Roligt att du hittade hit! 🙂

  2. Problemet med internetstudien är att vad jag kunde läsa om på hemsidan sä var den begränsad till patienter i deras upptagningsområde.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier