Skrivet av: rebeccamw | 2010/07/28

De som haltar ska sorteras ut – Om de nya antagningsreglerna till högskolan

Foto: Punki

De nya antagningsreglerna till högskolan innebär meritpoäng till de som läst t.ex. extra matematik eller språk på gymnasiet. På så vis är inte längre betygens maxpoäng 20.0 utan 22.5. De nya antagningsreglerna innebär även att de som kompletterar sina betyg på Komvux får svårare att komma in. De nya reglerna har nu börjat gälla för antagningen inför höstterminen 2010.

Men vilka kan få de där extra 2.5 poängen? Jo, endast de som slutfört ungdomsgymnasiet 2003 eller senare. Det innebär att ingen som är 26 år eller äldre kan få de extra 2.5 poängen. Därmed utesluts de i praktiken från betygskvoten på alla de utbildningar där toppbetyg krävs för att bli antagen, t.ex. psykologprogrammet. Betygskvoten är dessutom ofta den största kvoten, dvs den kvot som det är störst chans att komma in på.

DN skriver om Marie Westman, 28 år, som gick ut med toppbetyg från gymnasiet men som jobbat och funderat innan hon till slut nu inför hösten 2010 beslutade sig för att satsa på psykologprogrammet. Hade hon sökt en termin tidigare skulle hon med stor sannolikhet kommit in, men numera är det kört för hennes del på betygskvoten. Nästan 20.0 räcker helt enkelt inte längre. Upprörd skrev hon till utbildningsdepartementet och protesterade. Till svar fick hon: ”Regeringen har gjort bedömningen att det givits tillräckligt med tid att påbörja studier på högre nivå för de som gick gymnasiet enligt kursplaner före hösten 2000.”

Ja, hon har ju faktiskt haft tid på sig att söka programmet tidigare. Dumma Marie som inte har gjort det och nu får hon stå sitt kast. Här gäller det att välja rätt och att göra det i tid! Skam den som inte går den rakaste vägen!

Själv läste jag igen gymnasiet på folkhögskola under skolåret 2006-2007. Med folkhögskoleintyg påverkas man inte nämnvärt av de nya antagningsreglerna, men jag har däremot all förståelse för livsomständigheter som innebär att man inte går den rakaste vägen ut i arbetslivet. Det är märkligt att de beslutsfattare som genomdrivit de nya antagningsreglerna inte tänkt längre än så här.

”Vi får vara ärliga och säga att vi inte förutsett alla konsekvenser”, säger högskole- och forskningsminister Tobias Krantz (FP) till DN.

Ärligt talat, detta är väl ett ganska pinsamt misstag ändå, är det inte? Att man kan ha en sådan oerhört naiv syn på livet som att tro att alla har samma möjligheter att gå direkt från gymnasiet vidare till högskolestudier. Syftet med de nya reglerna må vara gott (att peppa fler gymnasieelever till att läsa matematik och engelska), men metoden är inte lämplig. Det här får de faktiskt ta och fixa till.


Responses

  1. amen

  2. Ganska så diskriminerande misstag….

  3. VARFÖR HAR SVERIGE DEN VÄRSTA ÅLDERSRASISM, NÄR MAN ÄR SÅ NOGA MED ATT INTE VARA RASISTISK FÖR ÖVRIGT???


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: