Skrivet av: rebeccamw | 2010/07/26

Dyra språktest för den som vill studera utomlands

Om man vill studera på ett universitet utomlands behöver man vanligen i sin ansökan bifoga resultatet från ett språktest i engelska. Universiteten kräver ofta att man gör antingen TOEFL eller IELTS. TOEFL kostar minst 1100:- att göra, och IELTS-testet 1950:-.

Det är ju en satsning man kan välja att göra eller inte, att studera utomlands. Samtidigt kan jag inte låta bli att rynka på näsan åt den extra press under testtillfället som åläggs den som inte har råd att inom en snar framtid göra om testet, ifall ett tillräckligt högt resultat inte uppnås vid första tillfället.

Något jag brukar lugna folk med som har tentaångest är det faktum att det värsta som kan hända är att man får skriva omtenta. Samma sak med högskoleprovet; 300:- för att skriva högskoleprovet är vanligen en hanterbar kostnad även för studenter. 1100:- däremot (exklusive resekostnader för att ta sig till testorten) upp till närmare 2000:-… Här gäller det verkligen att genast prestera optimalt om du är student eller av andra skäl har en tunn plånbok. Såvida du inte har turen att ha någon som kan skjuta till pengar om det visar sig att du inte har tävlingsnerver nog för att palla trycket. Själv drabbas jag sällan av tentaångest så ett dåligt resultat skulle inte bero på det. Men alla har inte sådana testnerver.

Foto: e-magic


Responses

  1. Jag kan iofs förstå att de väljer att kräva språkkunskaper t.ex. i engelska. Fast med den höga kostnaden måsten man ju nästan vara säker på att klara det första gången som du säger. Då blir det bara en ”elit” som har möjlighet att göra dessa resor för att studera utomlands. Jag känner mig mycket kluven i frågan, men intressant att fundera över.

    • Emelie: Jag håller med om att de obligatoriska språktesten är bra och borde behållas. Det höga priset däremot är inte optimalt, det borde vara mindre kostsamt tycker jag.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: