Gästbloggare: Göran Hådén om den vetenskapliga lyckoforskningen

Foto: Crystal Leigh Shearin
Göran Hådén

De närmaste två veckorna kommer Göran Hådén, samhällsdebattör och miljöpartist som kandiderar i valet 2010 till riksdag, kommun- och regionfullmäktige, att gästblogga. Läs hans presentation här, och ta en titt på hans blogg som han imponerande nog uppdaterat dagligen (utan undantag!) sedan september förra året.

Göran kommer att bidra med fyra inlägg som sammanfattar den vetenskapliga forskning om lycka som hittills genomförts på olika håll i världen. Lyckoforskningen är en viktig del av den positiva psykologin. Vi kommer till exempel att få veta skillnaden mellan att må bra och att trivas med sitt liv (del 1), vi får konkreta tips på hur vi kan arbeta med oss själva för att bli lyckligare (del 2), vi får veta hur svenskarna förhåller sig i lyckonivå jämfört med andra länders medborgare och hur man på samhällsnivå kan öka invånarnas livstillfredsställelse (del 3), och slutligen får vi tips på var vi kan läsa mer om vi vill fördjupa oss i lyckoforskningens värld (del 4).

Görans sommarserie om lyckoforskning
Del 1 – om lyckoforskning (v. 26, dvs denna vecka)
Del 2 – så kan du bli lyckligare (v. 26)
Del 3 – så kan vi bli lyckligare (v. 27)
Del 4 – tips på fördjupning (v. 27)

Görans förord till sammanfattningen
Nu kommer snart en text som dels är en snabb överblick av lyckoforskningen för nya, och dels en kort sammanfattning för de som tidigare läst en del om lyckoforskning.

Publicering sker i fyra delar. Tanken är att uppdatera texten ibland när nya forskningsrön och förbättringstips från er och andra kommer in, så ta allt med en nypa salt.

5 comments

  1. Intressant!

    Hur är sammanfattningen metodiskt sammanfattad? Specifikt typ av genomgång av litteratur?

    1. Tore: Ja jag tycker också det ska bli intressant att läsa!

      Sammanfattningen är inte vetenskaplig, och därmed blir det heller ingen rapportering av tillvägagångssätt vid litteratururval. Det är en sammanfattning av andras (främst populärvetenskapliga) sammanfattningar. Som Göran avslutar i sitt förord kan det hända att något missförstånd eller dylikt smugit sig in i texterna, vilket är något som ju gäller för hela denna blogg. Det är alltid viktigt att läsare reagerar och påpekar om jag/en gästbloggare fått något om bakfoten. Då rättar jag genast till det!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s