Skrivet av: rebeccamw | 2010/06/27

Att bli redo för utlandsstudier

Foto: Nicolas Raymond

Under våren har jag behövt konfrontera mitt motstånd till att flytta från Göteborg, och rentav från Sverige, för att kunna läsa vidare på nästa nivå. På några månader gick jag från att vara totalt emot utlandsstudier och finna det absolut helt otänkbart (jag var livrädd!), till att inte bara stå ut med idén och agera på den utan att dessutom gilla den. Hur gjorde jag det? Jo, när man är neurotisk (dvs känslig och orosbenägen) som jag är så behöver man samtidigt vara mycket rationell för att må bra. Därför har jag tagit för vana att på ett systematiskt sätt angripa det aktuella motståndet/problemet från flera håll. Så här gjorde jag denna gång:

 1. En datumlista. Jag gjorde två kolumner i min dagbok: vågar/vill och vågar/vill inte. Varje kväll under 6 veckor reflekterade jag en stund över var jag befann mig: Vågade jag flytta utomlands eller inte? Jag skapade tre skalsteg per kolumn; således en 6-gradig skala allt som allt som jag varje kväll placerade dagens datum utmed.
 2. Dagbok. Jag kompletterade med att föra dagbok och anteckna hur jag kände mig och vad som hänt under dagen. Detta för att minimera risken att andra faktorer, som t.ex. allmän dagsform, avgjorde min bedömning. Jag har alltid några dagar varje månad då allt känns jättekul och jag studsar fram av lycka och gärna skulle kasta mig på första bästa flygplan ut i världen. Bedömningarna från de dagarna vill jag i efterhand kunna ta med en nypa salt, liksom de dagar då jag generellt tycker att världen är en dålig och jobbig plats att vara på.
 3. Google maps. Jag har knallat runt på gatorna i städerna jag skulle ansöka till. Liksom kollat videos på Youtube från universiteten.
 4. Lägenhetsannonser. Jag har letat lägenheter online, valt en lägenhet med lämpligt pris och läge i förhållande till universitetet och kikat på bilderna. Tillsammans med google maps har jag på så vis kunnat skapa mig en tydligare bild av hur det skulle kunna vara. Och jag har lärt mig att i England är ‘double-glazed windows’ inte alla förunnat…
 5. Flyttad vardag. Varje dag under några veckor stoppade jag mig själv flera gånger under dagen och ställde mig frågan: Kan jag göra detta utomlands? Hur skulle det vara? På så vis har jag diskat i England (definitivt i en lägenhet med double-glazed windows), tittat på tv-serien Six Feet Under med engelsk textning på olika håll i Europa, och arbetat ideellt som biografmaskinist i Maastricht (de sökte rentav just då maskinister på en av deras art cinemas!).
 6. Orsaksutredning. Parallellt har jag även försökt spåra motståndets kärna: Var kommer det ifrån? Vad är jag rädd för? Efter ett par veckor hade jag faktiskt funnit orsaken och lärde mig på så vis ytterligare något nytt om mig själv.

Efter ett intensivt arbete med mig själv under framför allt två månaders tid blev jag alltså redo för utlandsstudier. Jag lyckades identifiera vad jag behöver och vad jag klarar mig utan i min vardag för att må bra, och jag fick lite bättre grepp om vad det konkret skulle innebära att flytta. Värt att upprepa är detta: Det krävs en mycket rationell människa för att klara av att vara neurotisk. Om du som neurotiker inte har turen att redan vara rationell så behöver du göra arbetet själv för att bli det – men det går! Och övning ger färdighet!


Responses

 1. Utlandsstudier är fantastiska. Man träffar massor med nya människor, för det mesta utbytesstudenter och lär känna en ny kultur.

  Jag själv kom som utbytesstudent till Sverige i augusti 2004, att jag aldrig åkte tillbaka till Polen är en annan femma men jag kan varmt rekommendera att plugga utomlands. Man lär sig oerhört mycket och man mognar på ett annat sätt långt borta från familj och alla vänner.

  Jag förstår dock din oro för det är ett stort steg att flytta till ett annat land även för ett par månader. Jag är övertygad om att du kommer att klara det och att du kommer att trivas.

  Lycka till

  • Dora: Ja jag kan tänka mig att det lätt blir så som du beskriver att man stannar kvar när det handlar om en längre tid utomlands, särskilt när man är i en ålder där man håller på att etablera sitt vuxna sociala liv.

   Vi får väl se om jag kommer in och var det i så fall blir. Skulle onekligen vara häftigt att tillbringa 3-4 år i något annat land. Den längsta tid jag tidigare tillbringat utanför Sverige är 2,5 månader, och då hinner man ju inte komma in i vardagslivet och kulturen riktigt eller lära känna landet. Jag är precis som du övertygad om att utlandsstudier är mycket utvecklande på många sätt, och det känns som en frisk fläkt i hjärnan att äntligen ha öppnat dörren till den möjligheten!

 2. Ja, utlandsstudier låter som en mycket god och givande upplevelse :)! Innan jag fick mitt nuvarande jobb, hade jag själv planer på att studera utomlands något, ett par år, men då det tyvärr är lite svårt att kånka med sig en häst, fyra får och två hundar på ett sådant äventyr stannade idén på planstadiet.

  Nu är jag nyfiken – vilket/vilka universitet planerar du att söka till….?

  • Katarina: Ja med en massa djur blir det helt klart lite krångligare… 😛

   Planen är att söka till alla universitet där jag hittar en handledare med en ämnesinriktning som överensstämmer med den inriktning jag själv har/vill ha. Jag går efter referenslistorna i de artiklar jag brukar referera till. Det är utbildningen och handledaren som är det viktiga för mig, inte vilket land det blir. Så får vi se vad som händer och när det i så fall händer. Men jag är ju färdigexaminerad nu egentligen och redo för nästa steg. Så nu är det mest väntans och letandets tider. Kommer jag inte in så är det dags att börja söka jobb istället och se vad min examen kan ge mig för slags jobb. Så hur som helst blir det spännande! 🙂

 3. Åh, det låter oerhört spännande! Jag håller tummarna stenhårt för att ditt sökande skall ge resultat!!!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: