Skrivet av: rebeccamw | 2010/06/22

Lagändring strider mot barnkonventionen

Tips. Barnombudsmannen Fredrik Malmberg bloggade igår om lagändringen (träder i kraft 1 juli) som gör det möjligt för polisen att med tvång drogtesta barn under 15 år utan godkännande från socialtjänsten. Malmberg meddelar att han kommer rapportera detta till FNs barnrättskommitté i Geneve eftersom han anser att det strider mot barnkonventionen:

I samband med vinter-OS skrev Charlotte Kalla till sin mentala rådgivare och frågade vad hon skulle behöva utstå som elitidrottare. Bakgrunden var att hon utsattes för en närgången, och som hon upplevde respektlös, dopingkontroll efter att ha tagit guld på 10 km.

Jag respekterar och förstår hennes känsla. Det är en tankeställare om hur en människa kan uppleva en integritetskränkning. Charlotte Kalla är en uppburen skidåkare, en förebild och idol. Hon står naturligtvis många gånger starkare än en tolvåring som polisen hittar under svåra omständigheter ute på stan en sen natt.

Jag delar Malmbergs syn på saken. Det är nog svårt för många att förstå hur sårbara barn är – även (och kanske i synnerhet) de barn som vid första anblick verkar hårda och härdade. Läs Barnombudsmannens inlägg!

I övrigt händer detta just nu här hos mig. Behöver läsa in mig på juridiken rörande olika länders praxis och lagstiftning vid tillförlitlighetsbdömningar i asylärenden, eftersom det är vad kursen på Island kommer handla om för min del. Ska välja ut två nyckelartiklar (core readings) som alla deltagarna på kursen ska läsa, och lämna besked om det inom en vecka. Eftersom jag inte är juridiskt skolad är det lite trixigt att veta vad jag letar efter och var jag kan hitta det. Men jag har tagit kontakt med några forskare inom juridik och asyl som har ett internationellt perspektiv och som har gett mig lite vägledning så det blir lite lättare att leta sig vidare.

Det finns risk att bloggen inte kommer att uppdateras lika ofta nu under sommaren. Men jag gissar att även ni som läser är upptagna på annat håll – med sol, sommar och ledigheter! Hoppas ni har det underbart!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: