Skrivet av: rebeccamw | 2010/06/03

Ny bok: Forensic Psychology in Context – Nordic and International Approaches

Förlag: Willan Publishing

En alldeles ny och fräsch bok om rättspsykologi finns nu ute på marknaden: Forensic Psychology in Context – Nordic and International Approaches. Redaktör för boken är Prof. Pär Anders Granhag från Göteborgs Universitet. Medverkande författare är inom fältet flertalet välkända forskare från Sverige, Norge, Finland, Island, Storbrittanien och USA. En av de mest inflytelserika forskarna inom psykologi under 1900-talet, Prof. Elizabeth Loftus, har skrivit förordet till boken.

Från förlaget Willan Publishings hemsida:

Academics and researchers from the Nordic countries (Sweden, Iceland, Norway, Finland) have made a particularly strong contribution internationally to the rapidly developing disciplines of forensic and legal psychology. This book brings together the leading authorities in the field to look systematically at the central issues and concerns of their subject, looking at both investigative psychology and psychology in court. This book reflects the results of research in the Nordic countries themselves, but each chapter is at the same time concerned to situate their work within a broader comparative and international context. The book is a major contribution to the subject, and will be essential reading for anybody with interests in this field.


Responses

 1. Hej

  Har du läst boken och kan ge någon form av omdöme? Jag letar själv efter en eller två bra grundböcker för kriminologistudier, en referensbok vore också trevligt.

  Har du något bra tips?

  Jag funderar att kanske ge mig på en psykologi eller kriminologistudier med sikte på master och forskning.

 2. Andreas: Hej!

  Nej, jag har tyvärr inte läst denna bok mer än ett enstaka kapitel.

  Däremot kan jag rekommendera en annan bok. Granhag var nämligen även redaktör tillsammans med prof. Christianson (i Stockholm) för en bok på svenska (av endast svenska forskare inom bl.a. psykologi, juridik och medicin) som utkom 2008: ”Handbok i rättspsykologi”. Den används numera som kurslitteratur i såväl Göteborg som Stockholm när man läser rättspsykologi. Den är gedigen och pedagogisk, med extra fokus på svenska förhållanden – en utmärkt introduktion till området. Eftersom forskare från flertalet discipliner samsas i en och samma bok får man en mycket god kunskapsöverblick. Här kan du läsa mer om boken: http://www.liber.se/Facklitteratur/Psykologi/Ovrigt-psykologi/Handbok-i-rattspsykologi/#description

  Kriminologin i Stockholm är såvitt jag förstår väldigt bra, där den ju ligger under en egen institution. Här i Göteborg ser utbildningen tydligen annorlunda ut eftersom den ligger under Sociologiska institutionen, något som tydligen är lite unikt.

  Om du är sugen på dessa ämnen så kan jag verkligen rekommendera dig att läsa rättspsykologi. Jag tror inte du skulle ångra dig. Kan dock vara bra att ha i åtanke att utbildningarna i rättspsykologi skiljer sig en del åt mellan Göteborg och Stockholm: I Sthlm är det mer klinisk inriktning och i Gbg är det mer fokus på domstols- och forensisk utredningspsykologi. Kan rekommendera dig att kika på kursplaner, litteraturlistor och scheman innan för att kunna jämföra utbildningarna och välja det som du tycker är mest intressant.

  Visst är det spännande ämnen! 😀

 3. Hej

  Tack för ditt utömmande svar och jag ska givetvis kolla närmare på boken du tipsade om. Jag har kikat lite på den men skrämts lite av att jag hört en del om Christianssons syn på minnen och hans inblandning i Quickfallen fick mig att dra öronen åt mig.

  Att arbeta med kriminologi har nog varit en dröm för mig som jag tidigare inte tänkt förverkliga men det verkar mer och mer gångbart.
  För mig blir det dock Göteborg då jag inte kan tänka mig flytta till sthlm vilket gör att jag inte har valet mellan studieorter.

  Jag velar nu fortfarande om det är klinisk psykologi eller rättspsykologi som ska bygga upp examina, så svårt, arbetar redan inom psykiatrin så det enklaste vore att skippa rättspsykologin (men tråkigt).

  • Andreas: Frågar man mig något om rättspsykologi så blir svaret utförligt. Jag tar varje tillfälle i akt att få prata om det… 🙂

   Jag kan förstå din skepsis och kritik gentemot Christianson efter Quick-fallen. Jag tror dock det är viktigt och relevant att skilja hans forskning och hans roll som redaktör från hans sakkunniguppdrag i egenskap av (i första hand) leg. psykolog.

   Detta är ju något som ofta skiljer kliniker/praktiker från de som läser forskningsinriktning (fristående kurser); praktiker uttalar sig oftare om ett enskilt fall. Så snart man börjar göra det så ökar också risken för att man ska trampa snett och lämna ett utlåtande som i efterhand visar sig vara felaktigt. Skillnaden nu mellan Christianson och andra leg. psykologer som vittnat i domstolar är förmodligen främst att någon nu granskat Quick-fallen ordentligt och upptäckt felen. De flesta psykologer får nog aldrig veta när/om de lämnat ett felaktigt utlåtande.

   I detta ska man även komma ihåg att Christianson varit sakkunnig som leg. psykolog i väldigt många rättegångar. De flesta psykologer är nog inte det. Slutsatsen är väl att det kanske inte finns så mycket egentligen som säger att Christianson skulle ha begått fler eller allvarligare misstag än andra leg. psykologer. Däremot råkade han göra misstag i just ett väldigt känt ärende.

   Granhag är en erkänd och väletablerad forskare som är framgångsrik även internationellt. Det är nog inte en slump att Europas största vetenskapliga konferens i rättspsykologi (EAPL) äger rum just här i Göteborg i år, med Granhag som ordförande för organisationskommittén.

   Sammanfattningsvis tror jag inte du behöver undvika deras bok. Tvärtom finns det många anledningar att använda sig av just den.

   Är du psykolog i grunden, eller har du annan akademisk bakgrund? Klart du ska satsa på forskning inom kriminologi! Drömmar är ju till för att följas!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: