Skrivet av: rebeccamw | 2010/06/01

Känd psykopatiforskare stoppade artikel från kritiker

Prof. Robert Hare är framförallt känd för sin forskning rörande psykopati och för att ha tagit fram mätinstrumentet Hare Psychopathy Checklist (PCL-R) som används flitigt i rättsliga kontexter runtom i världen. Nyligen har dock checklistan kritiserats hårt av andra forskare, vilket tydligen fått Hare att hota med stämning. På grund av hotet om stämning kunde kritikernas artikel inte publiceras trots att en vetenskaplig och av andra forskare granskad tidskrift (peer-reviewed) accepterat den för publikation. I en ny artikel från i januari 2010 argumenteras det att denna typ av hot som inskränker publicering av kritik och ny forskning slår hårt mot vikten av objektivitet och självständighet inom vetenskapen (läs sammanfattningen av artikeln här). Bloggen Mind Hacks menar att PCL-R är ett instrument som drar in mycket stora summor pengar, och att skälen till att förhindra kritik mot instrumentet därför kan vara rent ekonomiska. Läs mer på bloggarna Mind Hacks och Forensic Psychologist, som båda drivs av forskare inom psykologi.

Prof. Robert Hare kommer till Göteborg om två veckor för att delta i den vetenskapliga internationella konferens inom rättspsykologi som anordnas årligen av European Association of Psychology and Law.

Själv har jag dålig koll på psykopatiforskningen av det enkla skälet att jag generellt är mycket kritisk mot att stämpla människor med ökända psykiatriska diagnoser som inte går att tvätta bort. Att stämplas som psykopat måste inverka oerhört negativt på individens förutsättningar att utveckla en positiv självbild, identifiera sig med sunda värderingar och bygga upp konstruktiva relationer till andra människor, och jag tror att det även kan ha samma negativa inverkan på individens anhöriga (framförallt barnen). Men oavsett: Kritik måste alltid få föras fram obehindrat. Det är en självklarhet.

Uppdatering: Igår, den 10/6, publicerades den kritiska artikeln efter fyra år i väntan (läs artikelns sammanfattning här). Läs även mer på bloggen Mind Hacks.


Responses

  1. Oroande utveckling, vill minnas att något liknande inträffade då forskare ville publicera en kritisk artikel om polygrafen (men då var Hare inte inblandad)

    Jag tror att kategorisering av människor måste leva kvar, men i mitt tycke överanvänds psykopatbegreppet i dagens samhälle, kanske inte av forskare, men av media i allmänhet.

    Jag är också emot stämpling av människor, men angående psykopater, i.e. de som uppfyller Hares krav så är det sannolikt människorna kring dem som mår allra sämst. Även kategoriseringen som psykopat som du poängterar sannolikt inte har någon speciellt positiv effekt tror jag att den är nödvändig.

    Jag tror både praktiker och folk i allmänhet behöver ha en byrå i vilken de kan placera människor i olika lådor. Utan lådsystemet är det också svårt att erbjuda människor effektiv behandling (inte för att behandling av psykopater så vitt jag vet har någon reell effekt, men en del av dem lugnar ner sig i takt med att de åldras).

    Ett större problem i mitt tycke är när man diagnostierar barn, på senare tid har jag fått intrycket att intoverta barn = sjuka barn som ges diagnosen aspergers för att de på så sätt ska få ”hjälp”.

  2. Tack för rapporteringen!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: