Skrivet av: rebeccamw | 2010/05/28

Kraftfulla förändringar krävs av §12-hemmens tvångsvård av unga

Tvångsvården av unga på §12-hem är en skam för Sverige och måste förändras. Foto: Jonathan Hall (2008)

Tvångsvården av barn och unga på §12-hem har nyligen uppmärksammats av Sveriges Radios Kaliber. Kaliber har avslöjat allvarliga missförhållanden av denna ungdomsvård. Maria berättar om godtyckliga bestraffningar som t.ex. kunde innebära indragna telefonsamtal till föräldrarna, och Saga berättar om en mycket hänsynslös tvångsavklädning inför att hon skulle isoleras.

Nora berättar om instängdhet på avdelningen på så sätt att ungdomarna nekades utomhusvistelser och var tvungna att göra sig förtjänta av frisk luft. Läs även om Lisas erfarenheter från Råby Ungdomshem i Lund år 2009, och om Melindas berättelse. Flera ungdomar berättar om hur de låsts in i isoleringscellen utan att de varit våldsamma och som ren bestraffning. Adam berättar om hur han inte tilläts lämna isoleringen för att kissa, vilket tvingade honom att kissa på golvet i cellen.

§12-hemmen är en skamfläck för Sveriges tvångsvård av barn och unga. Det är pinsamt att behandlingsassistenter försvarar bruket av isolering och att de har så lite insikt om hur detta används och om hur det kan traumatisera så unga människor.

Nu har institutionschefer för ett drygt tjugotal §12-hem gjort gemensam sak och anmält sig själva för granskning hos Socialstyrelsen: ”Det är viktigt med en oberoende och utomstående granskning. Det får inte finnas tvivel kring rättssäkerheten och den goda omvårdnaden när det gäller tvångsvårdade ungdomar”. Jag håller med. Men låt oss nu inte sopa detta under mattan med hänvisning till att det skulle handla om enstaka eller unika missförhållanden som beskrivits av dessa ungdomar, eller hävda att vi går i rätt riktning. De senaste åren har åldersgränsen för denna typ av tvångsvård rentav sänkts: Idag får barn så unga som 12 år behandlas på detta sätt.

§12-hemmens användande av isolering kritiseras av FNs barnrättskommitté liksom av svenska Barnombudsmannen. Men detta handlar om mycket mer än användandet av isoleringsceller. Tvångsvården på §12-hem skadar utsatta unga genom ett till synes regelmässigt användande av godtyckliga bestraffningar och hänsynslöst bemötande. Systemet behöver skakas om i grunden och genomgå en rejäl förändring. Det är helt oacceptabelt att fortsätta behandla barn och unga på det här sättet.

Läs även mina tidigare inlägg med relevans: Vem vårdas på ett §12-hem, och hur funkar vården? och Aggression hos vård- och behandlingspersonal. Läs även gårdagens inlägg på Barnombudsmannens blogg.

Tack till Thérèse Nilsson som genom sin blogg uppmärksammade mig på Kalibers program, artiklarna i Aftonbladet och Barnombudsmannens inlägg.


Responses

 1. Usch vad illa berörd man blir när man läser sånt här. Är tårögd. Önskar ingen kom till ett sånt ställe.
  Visst har man förståt att det inte är något bra ställe att ha barn och ungdomar på, men jag kunde inte föreställa mig att det var så illa.

  Har en kompis som var på ett liknande boende (kan inte säga om det var ett § 12 hem). Men där var de för slappa enligt mig. Hon var ca 16-17 år och alkolist. Hon kunde komma och gå som hon ville och dricka.

  Du är en stark människa och ta väl hand om dig.
  Kram Ulle

 2. När jag läste Aftonbladet-artiklarna kändes det så ruggigt övertydligt att här var det fullt ös på försvaret från de ansvarigas sida. Men finns det verkligen forskning som stöder att besvärliga unga blir bättre av vad som allmänt skulle betraktas som kränkningar? Det är ju så inne med evidens…

  Kram!

 3. Tips! Det finns en grupp på Facebook också.
  http://www.facebook.com/reqs.php#!/group.php?gid=125541694138317&ref=mf

 4. Ulrika: Tack för dina vänliga ord som jag uppskattar mycket. Jag hoppas det har gått bra för din vän senare trots allt.

  Pethra: Tack tack!

  Nina: Jag har tänkt att jag framöver ska kika närmare på de forskningsartiklarna, men i nuläget har jag dessvärre ingen koll. Jag gissar att det mycket handlar om hur man undersökt det. Precis som man inom rättspsykiatrin menar att självskadande patienter blir bättre av hårda tvångsmetoder kan man nog tänka sig att motsvarande kunde gälla för barnen på §12-hem. Motargumentet när det gäller rättspsykiatrin är ju dock att patienterna t.ex. endast byter metod för självdestruktiviteten eller avhåller sig från det explicita självskadandet till dess de blivit utskrivna.

  Lotta: Tack för tipset! Där vill jag såklart vara med.

 5. Jag har verkligen inga ord längre, det är allt för brutalt. Jag läst lagtexten till LVU i går kväll och har svårt att förstå hur godtycklig och vag den är. Jag upplever många gånger lagtexten i LPT vara otydlig men det här var ju nåt extremt. Och 24 timmars isolering – vansinne! Jag har läst ganska många artiklar om isolering/avskiljning i allmänhet (det man kallar ”seclusion”) men fortfarande inte funnit någon som entydigt stödjer bruket av isolering. De terapeutiska effekterna saknas, patienterna beskriver det oftast i termer som skrämmande och tortyrmässigt, och hos många (främst psykospatienter) innebär det ofta en försämring eftersom isoleringen tenderar att kalla fram/förstärka hallucinationer av olika slag. Gällande isolering av barn har jag över huvud taget inte hittat några artiklar – säg gärna till om du hittar nåt Rebecca!

 6. Det är helt sanslöst. Obegripligt. Jag förstår verkligen inte hur det kan gå till så här.

  Kramar till dig

 7. Jag blir oerhört illa berörd av att läsa det här inlägget. Det är sanslöst att vi tillåter att det här sker mot barn. För det är ju faktiskt ganska många som arbetar på olika institutioner runt om i Sverige och som skulle säga ifrån… som har möjlighet att gå ut och berätta vad det är som pågår.

  Sen funderar jag också på om man inte skulle kunna kräva en mer omfattande utbildning för dem som jobbar på SIS ungdomshem? Jag vet inte hur det ser ut på den fronten i dag, men vore det inte bra om de till exempel fick en scratch course i typ juridik eller tvingades tenta av innehållet i FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna?

  Bara några tankar…

  Sen vill jag säga att jag tycker att du är jäkligt stark och en grym förebild.

  • Angelica: Jag tror det är en viktig del i det hela att man tänker sig att ungdomarna förtjänar och behöver ett hårt bemötande, för att ”skärpa till sig”. Det finns nog fler fördomar mot de unga på §12-hem jämfört med de unga som vårdas inom t.ex. BUP, även bland personalen.

   Håller med dig om att mer utbildning krävs för personalen på hemmen. Men viktigast trots allt är kanske insynen och utomstående granskning, så att vi inte lämnar barnen där vind för våg bakom stängda dörrar där de inte ens alltid får ta kontakt med föräldrar eller advokat.

   Stort tack för dina peppande ord!! De gjorde mig glad!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: