Skrivet av: rebeccamw | 2010/05/23

Intensivt tentaplugg

Nu blir det tentaplugg hela veckan. Nästa måndag, som avslutning på maj 2010, skriver jag tenta i socialpsykologi. Det finns två ämnesområden där jag läser kurslitteraturen som man ska, dvs före föreläsningarna: rättspsykologi och statistik. Rättspsykologin läser jag som man ska av den enkla anledningen att jag upplever livsglädje och lyckokänslor när jag fördjupar mig i det. Statistiken läser jag som man ska av ren skräck för att inte klara tentan.

Socialpsykologi är superintressant men jag läser alltså trots det inte kurslitteraturen när man ska göra det. Jag går på ALLA föreläsningar men sparar däremot läsningen till veckan innan tentan (jag erkänner!). I gengäld står det skrivet med stora bokstäver över hela vecka 21: ”TENTAPLUGG!”. Även lördag och söndag går åt till studier när jag skjuter upp det på det här sättet och allt annat har lägre prioritet. Effektiv tid (dvs minus alla raster och tid då jag tror att jag pluggar men egentligen hänger på Facebook…) brukar det bli ca 5 timmar varje dag, från och med 6-7 dagar före tentan.

Första dagen på pluggveckan gör jag upp ett schema där jag planerar hur många kapitel/föreläsningar jag behöver lära mig per dag för att hinna bli klar med alltihop. Därefter väljer jag på måfå ut en övningstenta som jag testar att skriva ”på riktigt”. På så vis får jag lite koll på hur hårt jag måste plugga och hur mycket ångest jag behöver ha. I och med att jag inleder pluggveckan med detta behöver jag inte riskera att bli lamslagen av ångesten utan kan istället använda den som en drivkraft för att sätta igång; Jag har ju ännu gott om tid att åtgärda mina kunskapsluckor.

Sen sätter jag igång: Ett A4 per kapitel/föreläsning fylls med listor, stödord, struktur, kopplingar, riktningar, färger och referenser. Därefter sätter jag upp det på väggen i vardagsrummet. Sakta men säkert fylls väggarna med sådana mind maps. När jag äter går jag samtidigt runt och tittar på väggen, läser samma saker om och om igen. När jag tar fruktpaus lyssnar jag på hög musik samtidigt som jag med ryggen mot väggen högt upprepar innehållet på en vald mind map. Jag går ofta runt i lägenheten och berättar högt för mig själv något i stil med att ”det finns fem viktiga riskfaktorer för att utveckla blabla och de är 1) bla bla, 2) bla, 3) blabla…” samtidigt som jag tar hjälp av fingrarna vid uppräknandet för att hjälpa hjärnan att hålla fokus.

Minst en gång per dag ger jag mig ut på en rask promenad i en halvtimme, timme. Ibland väljer jag då att skölja hjärnan från plugg genom att röra mycket vid t.ex. träd som jag passerar och koncentrera mig på den fysiska känslan av beröringen. Vid andra tillfällen väljer jag att fortsätta räkna upp listorna jag gillar att skapa och går runt och räknar på fingrarna utan att märka att jag promenerar.

Dagen före tentan vigs alltid åt repetition och jag använder mig då mycket av gamla tentor (övningstentor). Jag testar alltid mig själv på ALLA övningstentor före tentan. Det bidrar till att jag känner mig väl förberedd.

Kvällen före tentan lägger jag undan böckerna tidigt. Förbereder inför morgondagen genom att ställa fram frukt (vindruvor), vattenflaska, legitimation, studentkort, pennor, sudd, etc. Allt är klart och framställt på bordet kvällen innan. Jag städar undan så att det är ordning och reda. Därefter övergår jag till att kolla på någon rolig TV-serie eller liknande som får mig att slappna av. Det är en mysig och lugn kväll här hemma, kvällen före tentan.

Dagen då tentan äger rum pluggar jag inte. Det händer att jag tar en snabb koll på någon av mina mind maps men däremot öppnar jag inte någon bok. Skälet är att det är viktigare för mig att vara lugn när jag ska tentera än att jag eventuellt skulle lyckas att i sista stund plugga till mig ytterligare en poäng. Lugnet gör att jag lärt mig associera tentaskrivandet till något positivt: lugn, fokus, kaffe, vindruvor, ordning och reda. Jag går hemifrån i god tid. Går till ett café i närheten av tentasalen och köper med mig kaffe. Andas ut, slappnar av, inväntar utdelningen av tentan.

När jag lämnar tentasalen är det över och en ny livsepok väntar, vilket är en anledning till att jag gillar salstentor. Men faktiskt brukar jag även i efterhand minnas relativt bra det jag pluggade så upplägget verkar funka.


Responses

  1. Det låter som en väl uttänkt strategi. Lycka till med tentan!

  2. Hjälp… det kan man kalla studieteknik… Lycka till! (Och hör av dig när du har tid att ta den där fikan…)


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: