Skrivet av: rebeccamw | 2010/05/15

Hur man blir rättspsykolog

De flesta frågor jag får skickat till mig här via bloggen rör rättspsykologi: ”Var kan jag läsa mer om det här eller det här?”, ”Hur gör man för att bli rättspsykolog?”, ”Vad läser du för något egentligen för att skaffa dig en rättspsykologisk inriktning i din examen?”

Den sistnämnda frågan är den särdeles vanligaste, tillsammans med frågan om hur man blir rättspsykolog. Jag gillar frågor om rättspsykologi så fortsätt fråga! Men här kommer utförliga svar på de två vanligaste frågorna.

Hur blir man rättspsykolog? Tja, det beror lite på vad man menar med ”rättspsykolog”. På engelska finns det olika begrepp för det som vi i Sverige klumpar ihop till ’rättspsykologi’: forensic psychology och legal (investigative) psychology. Med det förstnämnda avses vanligen mer klinisk rättspsykologi så som behandling av dömda och läs- och skrivsvårigheter hos interner. Med det sistnämnda menar man vanligen främst t.ex. förhörstekniker (med vittnen, målsäganden och misstänkta), lögndetektion, domstolspsykologi, psykologi i rättsliga utredningar och beslutsfattande, etc. Ett exempel på ett område inom rättspsykologin som inte uppenbart följer ovanstående indelning är gärningsmannaprofilering. Det finns ett överlapp mellan forensic och legal (investigative) psychology och vad man menar när man i dagligt tal säger det ena eller andra är inte självklart. Men man behöver dock själv veta ungefär vad det är man vill syssla med i yrkeslivet för att kunna välja lämplig utbildning till ”rättspsykolog”.

Vill man bli kliniker (t.ex. arbeta på fängelser med dömda personer) så är det lämpligaste nog att utbilda sig till psykolog genom att läsa högskoleutbildningen psykologprogrammet. Efter den femåriga utbildningen gör man sin ettåriga PTP (Praktisk Tjänstgöring för Psykologer). Efter fullgjord PTP kan man få ut sin legitimation (dvs bli leg. psykolog). Vill man som psykolog specialisera sig till att arbeta inom kriminalvård eller rättspsykiatri kan det nog vara lämpligt att skaffa sig fördjupad kunskap inom kanske missbrukspsykologi, neuropsykologi och rättspsykologi utöver psykologprogrammet.

Själv vill jag syssla med det som på engelska kallas legal and investigative psychology. Hur ska jag syssla med det? Jo jag hoppas på att så småningom kunna arbeta med rättspsykologisk forskning och undervisning. Vad mer eller annat kan man göra inom rättspsykologi om man väljer den utbildning jag går? Bland annat kan man nog i vissa fall få arbete som civilist inom t.ex. polis, underrättelsetjänst och tull.

Och vad exakt är det jag läser? Jo, jag läser fristående kurser i psykologi och genom mitt val av kurser skaffar jag mig en rättspsykologisk inriktning. Jag tar först en fil.kand. (treårig) examen i psykologi, och därefter en master (femårig) examen i psykologi. Mina examina består av följande fristående kurser:

(1 termins heltidsstudier = 30 hp)

GRUNDNIVÅ

Grundkurs i psykologi, 30 hp
Kognitiv psykologi och metod, 15 hp
Utveckling och åldrande, 15 hp
Samhällsvetenskaplig forskningmetodik, 15 hp
Rättspsykologi 1, 15 hp
Rättspsykologi 2, 15 hp
Rättspsykologi 3, 15 hp
Vittnespsykologi, 7,5 hp
Svåra samtal i professionella möten, 7,5 hp
Trafficking – (Il)legal handel med människor och kulturföremål, 15 hp (enda kursen i mina examina som ej är psykologi, fanns på Göteborgs Universitet men har utgått)
Fördjupningsarbete i psykologi, 15 hp (= kandidatuppsats – rättspsykologiskt uppsatsämne)
Individen i ett socialt sammanhang, 15 hp (läser just nu)

Totalt: 180 hp (= 3 års heltidsstudier, dvs en fil.kand. i psykologi)

AVANCERAD NIVÅ

Metod 1, 15 hp
Rättspsykologi i utredningar och domstol, 15 hp
Masteruppsats i psykologi, 30 hp (skriver just nu – rättspsykologiskt uppsatsämne)
4th joint Nordic PhD course in legal and investigative psychology, 7,5 hp (sommaren 2010, forskarnivå)
Kvalitativ metod i psykologi, 15 hp (planerad – hösten 2010)
Diagnostiska metoder inom barn- och ungdomspsykiatri, 15 hp (planerad – hösten 2010, hoppas jag kommer in!)
Ytterligare en kurs i psykologi, 15 hp (planerad – hösten 2010)
Ytterligare en kurs i psykologi, 7,5 hp (planerad – våren 2011)

Totalt: 120 hp (= 2 års heltidsstudier, dvs en masterexamen i psykologi)


Responses

 1. Din väg genom akademin ser ut att ha varit ovanligt rak, (min egen meritlista antyder att jag antingen varit onykter eller förvirrad, men jag är nöjd med mina val).

  Neuropsykiatri & kriminalitet på distans vid
  Kristianstads högskola är kanske något för dig.

  • Robin: Haha :), det tror jag inte alls du varit. Det finns ju både för- och nackdelar med att läsa endast psykologikurser och att nischa sig såpass mycket som jag gjort. Jag tycker inte det är självklart att det är det bästa valet.

   Jag har övervägt den kursen du nämner. Jag brukar dock inte känna mig särskilt fascinerad av psykiatrisk forskning om kriminalitet (psykobiologiska förklaringsmodeller).

 2. Klart jag varit onykter 😉 fast mina reella ”fyllor” kan jag räkna på ena handens fingrar, har för övrigt slutat med alkohol.

  Jag är nöjd med mina val, men min väg genom akademin har varit bra mycket krokigare än din.
  Men jag vet inte riktigt vad jag vill fördjupa mig i, så det passar mig bra.

  Jag tror inte att de bara pysslar med psykobiologiska förklaringar, men jag instämmer i att man ofta får känslan av att ”om du har A resulterar detta sannolikt i B”. Det är ingen kurs jag själv överväger, men tyckte du borde känna till den. Om kursutbudet i Sverige ändå vore som det i Storbrittanien o USA…

 3. Jag läser din blogg. Maste titta pa tv ett tag för att inte bli helt deprimerad. Läser mer.
  Det är en helt otrolig livsresa du gjort och jag beundrar dig att du väljer att dela med dig av den.

  Cecilia

  • Cecilia: Tack snälla du för dina så värmande ord. Jag uppskattar dem mycket.

 4. Du har precis fått hela mitt hjärta att ta ett skutt igen efter ev avhoppad psykologutbildning. Det är det här jag vill göra, det här! Tack,tack och åter tack.

  • Anonym: Åh vad glad jag blev av din kommentar! 🙂 Så härligt att höra att du fann inspiration och glädje igen för ditt yrkesval. Varmaste lycka till med dina studier!

 5. Vi har kusligt lik utbildning. Fast jag är bara halvvägs till kandidaten. Möjligtvis så har vi setts i korridorerna eller antecknat till Per-Anders ljuva stämma. 😀

  • Daniel: Kul att du också är intresserad av rättspsykologi! Följer du forskargruppen på Facebook? http://www.facebook.com/home.php?#!/pages/CLIP/108220272572534

   Läste vi Trafficking samtidigt månne? Inte rättspsykologi tror jag, jag läste sista RP-kursen (den fjärde, på avancerad nivå) ht 2009. RP3 läste jag första gången den gick, ht 2008.

   Vi ses kanske på insten! 🙂

   • Klart jag följer den. Jag läste Trafficking hösten 2007. Skrev om hur polisens arbete mot trafficking fungerar genom att gå igenom deras rapporter mot människohandel. Får hoppas att det finns intressanta jobb därute sen när man är klar

 6. Daniel: Ja då läste vi Trafficking samtidigt. Tyckte jag kände igen dig. 🙂

 7. Hej!
  Själv är man bara 13år och har redan börjat kolla efter sin framtid. Är väldigt osäker på min egen, om det ens är säkert att jag har någon.
  Söker runt lite på internet efter allt möjligt, och därav har jag även blivit intresserad av rättspsykologi, av någon grad.
  Även om jag inte är säker på att jag mentalt klarar av ett sådant jobb och alla år i utbildning, och det med att föräldrarna helst vill att jag ska gå på något annat så har du fascinerat mig otroligt mycket med detta inlägg.
  Gud vad lockande allt låter för mig.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: