Skrivet av: rebeccamw | 2010/04/04

Påskarbete

Hoppas ni har en bra påskhelg allihop!

Dagarna har jag i påsk tillbringat tillsammans med vänner. Promenader i skogen och fika utomhus på café. Kvällarna ägnar jag åt jobb. 3-5 timmars jobb varje dag, hela påsken. Försöker nämligen bli klar med ett kodningsjobb före tisdag, då jag ska påbörja ett nytt jobb som intervjuare i ett experiment. Nu i veckan drar även min heltidskurs i socialpsykologi igång på allvar.

Kodningsjobbet har jag nämnt förut här på bloggen. Det handlar om att kategorisera över 400 personers fri-text-svar på enkätfrågor om hur man uppfattar videoteknik som används inom rättsväsendet. Dvs jag ska försöka sammanfatta vad 400 personer svarat på respektive fråga. Det är ett jobb som tar mycket tid. Man får göra om, och göra om, och göra om. Det är tredje gången jag gör den här typen av kodning. Mina slutsatser hittills är: 1) det blir lättare med tiden eftersom man successivt lär sig mer om hur man kan skapa strukturen och utföra arbetet på ett effektivt sätt, och 2) jag har ännu mycket kvar att lära när det gäller hur jag skapar den där strukturen och hur jag utför arbetet på ett effektivt sätt. Förhoppningsvis kan jag lära mig mer om detta när jag i höst äntligen ska läsa en tio-veckors kurs om kvalitativ forskningsmetodik.

Jag är en person som vill göra ett grundligt och noggrant arbete från början så att det blir bra genast; några smärre ändringar och sen är det kirrat. Men i den här typen av arbete räcker inte det. Oavsett hur grundlig jag är från början så behöver jag göra om och göra om eftersom det annars är stört omöjligt att lyckas ringa in och sammanfatta stora mängder data. Inte ett enda svar av 400 får bli över; det ska skapas kategorier som omfattar exakt ALLT som folk svarar. Det är svårt! Jag övar tålamod, koncentration och uthållighet, helt klart. Och lär mig massor om hur beteendevetenskaplig forskning bedrivs.

Till veckan ska jag alltså vara intervjuare och det ser jag fram emot, att få träffa folk i jobbet. Det blir lite omväxling från de arbeten jag utfört hittills som alltihop handlat om att sitta hemma för mig själv framför datorn eller med kodning. Det ska också bli skönt just för att det är avgränsat till att utföras på institutionen och när jag går hem så blir jag därför ledig från det. Kodningsarbetet däremot kan bli liggande på samma sätt som kurslitteratur som ska läsas – man blir aldrig riktigt ledig. Inte ens över påsk.

Nu är klockan redan efter 18. Hög tid att sätta igång med några timmars arbete innan dagen är slut!


Responses

  1. Vill bara passa på och önska dig lycka till med jobbet!

  2. Skoj med intervjuer! Hejja dig!

  3. Du är så vansinnigt flitig Rebecca, jag avundas ditt driv! Lycka till, både med kodandet och med intervjuerna!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: