Skrivet av: rebeccamw | 2010/03/15

Högskolestudier är kul!

Jorduppgång av Barbro Andréen

Idag öppnar webbanmälan till höstens högskoleutbildningar (kolla in Studera.nu för kurser och anmälan). Om senast fyra veckor måste man ha anmält sig för att komma med på kurser till hösten. Vad ska du söka? Vad gör du om ett halvår?

Jag tycker sånt här är jättespännande! Själv överväger jag lite olika alternativ. Tar min fyraåriga examen i psykologi nu i juni, men skulle kunna fortsätta läsa ett år till för en femårig examen istället. Eller läsa något annat? Eller kanske jobba lite grann? Det finns många möjligheter och det känns som att någon öppnat ett fönster inne i min hjärna och släpper in en massa vårfrisk luft!

Fikade med en kompis häromdagen som försökte i några år att komma in på psykologprogrammet. Skrev högskoleprovet gång på gång tills hon hade de resultat hon behövde. Nu läser hon äntligen på sin drömutbildning och känner att hon hittat helt rätt plats i livet. Samma sak känner jag på rak arm ytterligare två personer som gjort. De satsade hårt på att skriva riktigt bra på högskoleprovet för att kunna komma in på sin drömutbildning – och så småningom lyckades de! Jag vet ingen som verkligen satsat envetet år efter år på att komma in på en utbildning de vill läsa och som inte lyckats. Kämparglöd ger utdelning och det är härligt att se!

En annan vän till mig var utbildad högskoleingenjör med bra lön när han kom fram till att han egentligen ville arbeta med människor. Så han bytte helt enkelt till ett arbete som habiliteringsassistent. Han var modig nog att gå ner i såväl status som lön bara för att göra det han brinner för. Riktigt coolt! Jag har också en bekant som inspirerat mig massor – han var färdigutbildad civilingenjör och hade arbetat i ett par år när han kom fram till att nä, jag vill faktiskt vara läkare egentligen. Eftersom han inte hade studielån kvar så blev det skralt och han blev tvungen att lämna den bostad han hade, men nog gick han tillbaka till skolan ändå och skaffade sig en helt ny och ännu längre utbildning!

Apropå detta att göra vad man verkligen vill och känner är viktigt. En nära vän till mig väljer att lönearbeta deltid och leva väldigt skralt bara för att kunna ägna större delen av tiden åt ideellt arbete med människor i nöd. För henne är det vad som är viktigt i livet, och jag beundrar henne för att hon vågar leva i enlighet med det hon tror på även när det innebär att offra bekvämlighet och överflöd.

Högskoleutbildning tenderar vara en skyddande faktor mot social och ekonomisk utsatthet för såväl en själv som för ens barn. Har man föräldrar med högskoleutbildning är det även mycket vanligare att man själv läser vidare efter gymnasiet. Vi har det dessutom ofantligt bra här i Sverige som inte behöver betala en massa avgifter för att studera på högskolan och som dessutom kan låna pengar för att klara uppehället under studietiden. Det är en fantastisk förmån!

Nu ska jag dra bort till Studera.nu och botanisera bland alla spännande kurser. Om tiden bara räckte till så är det så otroligt mycket jag hade velat lära mig. Tänk så mycket häftiga språk det finns som jag skulle kunna lära mig om jag ville! Och hur är människan uppbyggd egentligen? Hur funkar våra celler? Vår hjärna? Hur kommer det sig att människor mår dåligt? Hur kan man hjälpa folk att må bättre? Ha överseende med mig om jag fastnar i kurskatalogen idag istället för att skriva på min uppsats…

PS: Jag får nya Spotify inbjudningar hela tiden som jag gärna delar ut till någon som vill ha. Så om du vill öppna ett gratis-konto på Spotify (helt laglig musiktjänst på nätet) – hör av dig så skickar jag dig en!

Idag lyssnar jag t.ex. på Perez Prado And His Orchestra – Mambo Jambo och Teddybears STHLM – Hey Boy – Single Edit.


Responses

 1. Åh, jag är lika dan! Kurskataloger kan verkligen få mig att drömma mig bort och dessutom drabbas jag inte sällan av en rejäl portion beslutsångest. Har du några bra tips inför hösten? Jag ska ju läsa kandidatkursen på 30 hp, men vill ha något vettigt på distans på 7,5 eller 15 hp. Tips? Tänkte först på kursen du tipsade om från Luleå Universitet i coaching, men upptäckte till min stora sorg att de hade två obligatoriska träffar. Även om svärföräldrarna skulle bli överlyckliga om jag kom upp två gånger på en termin, skulle min plånbok INTE blir det =/

  Men jag är väldigt nöjd med min sommarkurs, ”Makt och medicin i historisk belysning” tror det kan bli riktigt spännande!
  http://www.uu.se/node697?kKod=5LH316&lasar=10%2F11&typ=1

 2. *blundar och gömmer sig under täcket*

  Men jag skulle också precis som Innie vilja ha tips på vettiga distanskurser.. om jag till sist väljer en sådan.. Fast heltid då.. Det är så svårt att avgöra om dom är vettiga eller bara krångliga via hemsidan.. Så har du erfarenheter mottages tips tacksamt :o)

 3. Men oj.. sån smiley skulle det ju inte bli.. det skulle bli en sån: 🙂

 4. Jag minns Kreativt skrivande (Kristianstad) på distans som en av de roligaste kurser jag läst,
  Ilska & aggression (Linnenuiversitetet) är en annan intressant kurs som nu går på distans; jag läste den 2007 (dock ej på distans), då bestod hemtentan av en analys av lasermannen…hur kursen funkar som distanskurs vet jag dock inte.

  Tanken är att jag själv ska läsa ”Mytologins värld” samt ”Fantasylitteratur” i sommar, perfekt tillfälle för att plöja igenom Joseph Campbells The hero with a thousand faces, i höst blir det nog ”Metakognition” på distans som en kul bonuskurs.

 5. Robin: Ja, Kreativt skrivande var ju en höjdare 😉 Ilska & aggression har jag kikat på med stort intresse, Linnéuniversitetet har faktiskt flera spännande psykologikurser jag funderat över så kanske ger jag dem en chans till hösten!

 6. Jag har läst två distanskurser, men båda krävde inledande träffar under en heldag eller fler. Jag läste vittnespsykologi i Gävle sommaren 2008. Den kursen var jag lite missnöjd med för det kändes som att de kursansvariga kanske inte helt kunde ämnet. De hade valt i princip all litteratur som dyker upp om man gör en basal sökning på ”vittnespsykologi” (vilket innebär stort överlapp eftersom det ju inte är tänkt att man ska läsa alla böcker om basal vittnespsykologi), plus att t.ex. en mycket krånglig meta-analytisk artikel var obligatorisk litteratur (många läste på universitetet för första gången så en vetenskaplig meta-analys överhuvudtaget är inte det bästa att börja med direkt). Utöver det var ett obligatoriskt moment att uppsöka en tingsrätt och att i verkligheten analysera någons vittnesmål (dvs, talar vittnet sanning eller ljuger hon/han)! Här i Göteborg har jag proppats full med hur försiktig man måste vara när man drar sådana slutsatser, och att man ska vara minst doktor i psykologi för att uttala sig om sådant. Det förmedlar ju helt fel bild att låta första-termins-studenter knalla in på en rättegång och själva göra en utsageanalys. Även fast resultatet naturligtvis aldrig skulle presenteras för andra än de kursansvariga så tycker jag det var oansvarigt att förmedla till oss studenter att detta var något vi var kompetenta nog att utföra.

  Den andra kursen jag läste var i Umeå, ”Svåra samtal i professionella möten”. Också den kursen var på 7,5 hp. Den var bättre, om än med en typ av kurslitteratur som jag inte är van vid att läsa. Jag är van vid hardcore vetenskapligt baserad psykologi. Här fick vi plötsligt lite mer flummig litteratur där kliniker tyckte till som medmänniskor eller utifrån sin yrkeserfarenhet. Jag visste först inte riktigt hur jag skulle hantera det, för det var som att läsa skönlitteratur och tolka det som fakta. Jag vet fortfarande inte riktigt hur man ska förhålla sig till sånt, men jag valde att skriva alla hemuppgifterna på motsvarande flummiga sätt och det gick vägen. 😛

  Mest givande i den kursen var de första dagarna uppe i Umeå då vi fick göra mycket samtalsövningar och slutligen spela in oss själva under ett rollspelssamtal. Det videobandet använde vi sedan för att analysera oss själva som ”samtalsledare”. Mycket lärorikt!

  Jag försöker spara studielån (för att kunna läsa mer framöver) så jag kommer inte att plugga i sommar. Blir alldeles avundsjuk och dagdrömmande när jag hör er andra prata… 🙂

 7. Innie och Hanna: Jag har också ibland övervägt MI-kursen uppe i Luleå. Jag har dock inte ens någon att hälsa på under de där träffarna och då blir det extra oschysst mot plånboken.

  Jag skulle gärna vilja veta vad Robin tycker om 10 veckors-kursen i psykologisk testning i Kristianstad (helt på distans, inga träffar). Jag påbörjade den men hoppade av eftersom det visade sig vara en massa obligatoriska inlämningar minst varannan vecka under HELA terminen (15 hp på halvfart). Var ruskigt sugen på den kursen annars och var besviken på att de valt ett sånt upplägg.

  Jag borde läsa juridik, vilket de ju har på distans från t.ex. Lund (som du Innie ju tipsat mig om också). I Stockholm har de kriminologi på distans vilket jag också övervägt. Jag har hört att om man ska läsa kriminologi så är det i just Stockholm där det ligger på en egen institution. På andra håll i landet ligger det vanligen under sociologi, och de jag stött på som läst t.ex. kriminologi här i Göteborg är väldigt besvikna. De säger att det är flummigt, snack utan substans. I Stockholm däremot ska det då vara annorlunda.

 8. Min förhoppning är att kunna läsa ”Förvaltningsrätt med offentlighet och sekretess” till hösten, parallellt med kandidatkursen. Kanske lite överkurs men den förra juridikkursen gick så pass bra trots att jag jobbade heltid och pluggade annat, så en extra halva borde väl funka? *övertygar mej själv* Den går också på distans här från Lund, vilket passar mig alldeles utmärkt! Kan tänka att det vore en passande kurs också för dej och ditt område. Hela kursen är på distans, men sluttentan måste skrivas i Lund eller Stockholm.

 9. Ang. Psykologisk testning.
  De gav nog ut lite otydlig info. i början som indikerade att det var mycket inlämningar – så är dock inte fallet. Hittils har det varit två gruppuppgifter, den ena om Rorschach och den andra om Intelligens. Tanken är att man med gemensamma krafter att gruppen ska få ihop ett gemensamt svar omfattande 1500 ord…men då gruppaktiviteten är väldigt låg skriver jag själv
  (vilket jag lyckligtvis föredrar). Tyvärr är det bara 22/43 som är aktiva enligt ulf Holmberg.

  Föreläsningarna är okej, men lite torra, jaq hade föredragit ”live-föreläsningar”, men då hade ju kursen inte varit på distans…Sammanfattningsvis är jag dock väldigt nöjd med kursen, men önskar att gruppmedlemmarna var lite mer aktiva; då jag saknar intellektuell stimulans.

  Får medge att jag tycker Psykologisk testning är roligare än ”Masterkurs i socialpsykologi” som jag också läser, men det beror på att jag tycker det förra är intressant och det senare mindre intressant. (Det bör kanske sägas att det är rätt mycket inlämningar i Socialpsykologin för att erhålla de första 7,5 hp).

  Sådär, dags att ta del av Martin Bubers tankar om psykologi och psykoterapi.

 10. Jag hittade nyss en intressant kurs, Diagnostiska metoder inom barn- och ungdomspsykiatri (15hp), distans, Umeå: http://www.umu.se/utbildning/program-kurser/kurs/?currentView=syllabus&code=3PS004

  • Åh, den låter ju jättespännande! Den får bli till våren (om den går VT också) – jag har ju inte behörighet att läsa avancerade kurser ännu 😦


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: