Skrivet av: rebeccamw | 2010/03/08

8 starka kvinnor

Inspirerad av Innie kommer här i sann 8:e mars anda ett inlägg om exempel på starka kvinnor som inspirerat och imponerat på mig genom åren:

Hej systrar! av Barbro Andréen

Min mamma var hemma med oss barn när vi var små. Det var alltid hon som tog hand om oss, lagade mat, städade och satt med oss när vi var sjuka. Även när hon själv var sjuk så var det hon som skötte alltihop i vårt hem. Jag är uppväxt på äkta nyponsoppa som hon gjorde på nypon vi plockade tillsammans och som hon rensade och torkade, äkta jordgubbs- och rabarberkräm på egenplockade jordgubbar och rabarber, hemmagjord vinbärssaft i gamla vinflaskor (och jodå, nog plockade vi vinbären själva också), hemmagjord korv, hembakat bröd, kantarellstuvning (gissa hur vi fick tag i kantarellerna…), etc etc. När jag var allvarligt sjuk i astma under de första fyra-fem åren av mitt liv så var det hon som satt med mig 20 minuter var fjärde timme dygnet runt när jag skulle inhalera medicin. Jag satt i hennes knä i en brun manchesterfåtölj medan hon sjöng ”hej vind” och ”här kommer lilla Ludde”. Det var hon som fick hitta olika strategier för att varje dag lyckas få i mig matskedar av både flytande Theovent (som smakade superäckligt) och flytande Bricanyl (som smakade sött och gott). Det var också min mamma som istället för att sätta upp en grind tålmodigt stod och vaktade vid trappan för att vända på mig så att jag skulle lära mig att krypa baklänges ner utan att slå mig. På så vis uppmuntrande hon min självständighet på ett fint sätt. När min mamma skulle rösta för första gången i sitt liv och min pappa moderaten fick veta att hon skulle rösta på socialdemokraterna så tog han ifrån henne röstkortet. Men inte gav hon sig för det utan knallade med bestämda steg iväg till vallokalen och övertalade folk att låta henne rösta ändå. Det är ruter i min mamma och jag är oerhört stolt över henne.

Ewa Asplund var min mycket tålmodiga och ödmjuka samtalsterapeut i över 8 år. Hon har en till synes osviklig tilltro till alla människors förmåga att vända livet till något gott och meningsfullt. Hon står upp för sig själv och andra och är inte rädd för att göra det som är rätt, även om det innebär att ha fel. Hon är en stor förebild för mig.

Lisa Isaksson, Sofia Åkerman och Thérèse Innie Nilsson har alla tre tagit sig ur anorexi och självskadebeteende och använder idag sina erfarenheter på ett konstruktivt sätt för att hjälpa människor som har det tufft. Det är så mycket styrka och kraft i dessa kvinnor att det ta mig sjutton slår gnistor om dem!

Mia Törnblom kan man tycka lite av varje om, men ärligt talat – hon har gått från att vara heroinmissbrukare och kriminell till att utan utbildning bli en av Sveriges mest välkända författare inom hälsa och personlig utveckling. Jag säger det igen – Mia Törnblom har inte läst en massa på universitetet, hon är varken professor eller domare, och ändå har hon på bara några år nått ut och påverkat svenskarnas liv förmodligen mer än vad de flesta akademiker någonsin kommer att lyckas med under en hel livstid. Är inte det kraftfullt och kreativt så finns det inget som är det.

Dr. Jo Doezema är en internationellt erkänd forskare inom antropologi (sexualitet och utveckling) och hennes forskning rör bland annat sexarbetares rättigheter. Jag delar sällan hennes perspektiv på prostitution och sexarbete. Däremot tycker jag det är väldigt coolt att hon vågat vara öppen med att hon själv varit sexarbetare och att hon efter en tid i den branschen istället fick för sig att börja läsa på universitetet och bli forskare. Jag gissar att hon har mött mycket motstånd och många fördomar. Så fantastiskt starkt att ändå stå upp för sig själv och göra ett bra jobb!

Professor Wangari Maathai var den första kvinnan från östra och centrala Afrika som disputerade och erhöll en doktorsgrad. 2004 mottog hon Nobels fredspris för sitt gedigna arbete inom miljö och demokrati i Afrika. Ta en titt på Green Belt Movement som Maathai arbetat massor med. Fantastiskt inspirerande!


Responses

 1. Tack, finaste Rebecca! Blev alldeles varm i hjärtat. Och jag känner likadant inför dig och din historia: du är så otroligt inspirerande och hoppingivande! Genom att dela med dig av din historia så delar du av din styrka och ditt hopp på ett sätt som få kan göra. Det gör skillnad!

 2. Vilken underbar och kärleksfull beskrivning av din mamma! Jag får verkligen gåshud …

  Sen kan jag bara hålla med Lisa, tack fina du! Och precis som Lisa känner även jag på samma sätt inför dig och det du gör. Både genom att berätta om din historia och ge perspektiv på problematiker jag aldrig tidigare förstått, men minst lika mycket genom att vara stark och inspirerande i dina studier och engagemang! Tack!

 3. Det är alltid lika roligt och givande att få veta vad andra inspireras av. Jag läste både ditt och Innies inlägg med stort intresse :)! Kul initiativ!

  Jag själv beundrar människor som vägrar låta sig begränsas, människor som drivs av ett stort engagemang och som trots hårt motstånd vägrar att ge upp och människor som går sin egen väg samtidigt som de ser andra. Det har jag alltid gjort. Sen råkar en del av dessa människor vara kvinnor. Jag har dock inte särskilt många förebilder, men några har det blivit under årens lopp.

  Min allra första inspirationskälla (som jag minns) var nog Ronja Rövardotter (på dagis bör bifogas). Det berodde nog på att jag vid denna tid av mitt liv helst av allt ville springa omkring i skogen hela dagarna, inte behöva kamma mig och hitta två fina hästar under mina skogsturer…;)

  På lågstadiet upptäckte jag Jeanne d’Arc som under många år i grundskolan var min förebild. Jag vet inte varför jag blev så förtjust i denna gestalt, kanske var det för att hon red (vid denna tid var min högsta önskan att få ta ridlektioner), kanske var det för att hon var en annorlunda fläkt vid sidan av alla kungar, generaler och nationalhjältar som hittills hade presenterats för mig i historieböckerna eller kanske var det för att jag imponerades av att hon envist och modigt följde sin inre övertygelse utan att vika.

  På högstadiet fick jag en ny kvinnlig person att beundra, Sophie Scholl, som tillsammans med en grupp likasinnade bekämpade den nazistiska regimen och försökte informera allmänheten om det som skedde i Tyskland och i resten ev Europa (huvudsakligen Polen och Ryssland). Sophie Scholls engangemang är imponerande – hon hade personligen inget att frukta av Nazitysklands representanter, hon kunde ha levt sitt liv under krigsåren genom att fortsätta sina studier, kanske så småningom gifta sig och få barn såsom de flesta andra gjorde. Ändå valde hon att inte göra det.

  De två personer som jag idag beundrar allra mest är min mamma och min mormor. Min mamma som alltid (tillsammans med min pappa) har älskat mig och min syster oerhört mycket och som har fått oss att känna oss älskade, som alltid har stött oss, lyssnat till oss och sett oss. Därtill är min mamma en oerhört duktig, kompetent och ambitiös yrkesperson, som aldrig betraktar eller har betraktat något som omöjligt och som alltid har stått upp för de svagaste. Min mormor är likadan. Varje gång som jag klagar över att jag har för mycket att göra brukar jag tänka på den arbetsbörda som min mormor hade i min ålder: hon skrev på en doktorsavhandling samtidigt som hon arbetade heltid och tog hand om två små barn samt sin svårt sjuka mamma. När jag tänker på min mormor, skäms jag över mitt gnäll.

 4. Blev liksom ovanstående otroligt hedrad av att få vara med på din lista! Också du har varit en källa till enorm inspiration för mig och jag ser fram emot ett fortsatt långt och gott samarbete!

 5. Lisa, Innie & Sofia: Era ord värmer mycket. Tack för att ni finns!

  Katarina: Ronja Rövardotter är ett måste ju! Åh vad jag tyckte mycket om den filmen när jag var barn. Nyligen körde jag den faktiskt på bion, och höll på att fastna där i maskinrummet framför filmen och glömma bort de andra visningarna… 😛

  Tack för att du delade med dig av dina förebilder!!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: