Skrivet av: rebeccamw | 2010/03/05

Tabellkärlek

En stor fördel med att vara känslostark är att man upplever även önskvärda känslor starkt. Det är alltså inte bara de svårare känslorna som upplevs så starkt, utan förhållandevis ganska små stimuli kan väcka stora känslor av entusiasm och glädje hos den känslostarke. Det är det inte alla förunnat att få uppleva. En väldigt känslostabil person kanske upplever de där himlastormande lyckorusen vid bara något enstaka tillfälle under en hel livstid.

Något som hos mig kan väcka stora och trevliga känslor är tabeller. Nu snackar jag inte tabeller med en massa ord och andra ojämnheter, utan rena och raka tabeller med siffror, punkter (dvs inte komman) och enkla ord som rubriker. Starkast upplever jag känslan om jag själv skapat tabellen.

Det är över en vecka sedan jag gjorde tabellen nedan, men fortfarande har jag svårt att släppa hur otroligt vacker och välstrukturerad den är. Det känns som att allt hamnar på rätt plats inom mig. Stjärnor som visar på signifikanta resultat är ett trevligt måste, även om jag förvisso önskar att det fanns ett något mindre störande sätt att visa signifikansen på (tips i enlighet med APA style mottages tacksamt!). Men se på den här tabellen – är den inte vacker så säg! Jag kunde liksom inte arbeta så mycket mer den dagen när jag hade skapat den, för jag kunde inte låta bli att bara sitta och titta på den och njuta. När jag senare på kvällen skulle försöka sova så gick det inte för jag var alldeles rusig av välbehag över min tabell och livet som med hjälp av tabellen kändes oerhört trevligt och helt fantastiskt att leva. Den här tabellen gör mig hög. Tack gode gud att jag är känslostark!

Attans! Nu tror jag minsann att jag sitter och stirrar på tabellen igen istället för att skriva på uppsatsen. Men eftersom livet vill mig väl – jag har nyss blivit ombedd att göra ytterligare en nästan likadan tabell! Det är ju knappt man kan tro det är sant så trevligt!


Responses

 1. Fantastiskt 😀

  Jag har också en tabell- och statistiknörd boende i mej (mina kursare tittade mycket märkligt på mej när jag spikade statistiktentan på ssk-programmet …) men kommer behöva en ordentligt uppfräschning av de mer avancerade bitarna till hösten. Tack och lov har vi 15 hp metod inbakad i kursen, varav 7.5 är dataanalys, spss och annat smått och gott. Jag överlever förhoppningsvis, annars vet jag vem jag ska konsultera 😉
  *hint hint*

 2. haha, jag känner igen det. Jag är oerhört förtjust i struktur och logiskt tänkande och har en stor förkärlek för ekvationer med medföljande matriser. Det var bland annat därför som jag valde att, kort efter gymnasiet, läsa matematik (enavariabel och flervariabelanalys) under ett år på universitetet, enbart för mitt egna och kära nöjes skull.

  En snygg ekvation gör min dag…;)

 3. och jag går fortfarande och klappar på mitt element med jämna mellanrum..

  idag köpte jag också en färgglad blomma som jag blev väldigt glad över. . sådär så jag blir alldeles fängslad 🙂

 4. Rebecca!
  Grattis. När jag studerade på 70-talet fick jag kämpa jag med statistiken på sociologikursen och på pedagogikkursen. När jag kom till den mer avancerade statistiken på psykologiska institutionen hade vi en fantastiskt inspirerande lärare som fick mig att skåda ljuset! En natt väckte jag min sambo och visade stolt en vansinnigt vacker graf som jag hade ritat. Hon var inte lika impad, men kunde glädjas med mig.
  Dessutom gillar jag din inställning till känslolivet – det har fördelar att vara känslig och sårbar också. Lycka till!

 5. Ha ha. Jag önskar att jag kunde känna samma sak när det gäller tabeller. Själv får jag mest ångest av att se tabeller och diagram och sånt, det är liksom för mycket information på en gång (och oftast alldeles för tråkigt!:P)

  Lycka till med pluggandet 🙂

 6. Jaa… själv så fattar jag nada av tabellen, men gläds åt din lycka!

 7. Tack för alla era glada och roliga kommentarer!! 😀


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: