Skrivet av: rebeccamw | 2010/02/19

Att skriva uppsats

Igår satte jag igång med skrivandet av masteruppsatsen. Data är insamlad och bearbetad, så nu är det bara skrivandet kvar med undantag för någon ytterligare liten analys jag ska göra för att kontrollera de resultat jag redan har fått fram. Personen som handledde min kandidatuppsats tipsade mig om att börja med metodavsnittet, och det är ett tips som jag använt mig av nu också. Det kan kännas svårt även för mig som har lätt för att skriva att just börja. Man sitter där med 20 sidor text framför sig som ska skrivas och de där allra första orden på sida 1 kan då kännas lite krystade och svårfunna. Men om man börjar på sidan 6 eller 7 med metodavsnittet så känns det plötsligt lite lättare tycker jag.

Allra först brukar jag dock skriva alla huvud- och underrubriker. På så vis skapar jag ett skelett för uppsatsen och får en överblick av det jag ska göra. Ju klarare struktur jag har ju lättare är det att börja skriva under den rubrik som för tillfället känns mest lockande. På så vis tar uppsatsen form på ett, för mig, glädjefyllt sätt. För andra kanske det snarare skulle handla om ett ”mindre plågsamt” sätt.

I samband med att jag skriver rubrikerna skriver jag även sammanfattningen. Återigen för att göra det tydligt för mig själv vad min uppsats faktiskt handlar om och vad jag fått fram i min studie.

Diskussionen skriver jag allra sist, och jag brukar skriva den lite mer spontant än vad jag gör med de andra delarna. Jag ser diskussionen som den kanske viktigaste delen i hela uppsatsen eftersom det är där jag får lyfta fram vad jag tycker är viktigt. Det är i diskussionen jag får ge utlopp för mina idéer och testa mina argument. Då och då under hela processen med uppsatsen brukar jag komma på småsaker som kunde höra hemma i diskussionen. Jag kan skriva nån anteckning eller två på en servett ibland eller som ett sms till mig själv. Inget av det läser jag någonsin igen, men genom att skriva ned det så brukar det ta fäste i mitt minne. När det sen väl är dags att skriva diskussionen så brukar jag räkna med att behöva cirka två heldagar på raken då jag inte gör något annat. Jag sitter här hemma framför datorn och skriver, dricker för mycket kaffe och äter för lite mat, svarar inte i telefon om det ringer och glömmer ibland att gå ut och få frisk luft innan dagen är slut… Uppslukad, lycklig och lite hög av skrivandet.

Igår skrev jag metodavsnittet. Nästa steg blir resultatet. Jag drar mig alltid lite inför att skriva introduktionen. Kanske för att den förmodligen är det minst kreativa i hela uppsatsen. Den roligaste biten med introduktionen är snabbt avklarad: att skapa underrubrikerna. Sen blir det ju mest lite av att räkna upp vad tidigare forskning har visat. Tråååkigt, muttrar den glada skrivapan inom mig.

Resultatet tyckte jag var ganska tungt att skriva i kandidatuppsatsen. Jag var helt ny i statistikens djungel och var inte det minsta säker på att jag tolkade siffrorna rätt. När en forskare några månader efter att uppsatsen var klar ville ha en kopia av den kunde jag plötsligt inte somna. Mitt i natten gick jag upp och mejlade min handledare och frågade om jag verkligen hade uttryckt mig korrekt rörande ett av resultaten, ”är det säkert att jag inte missförstått?” frågade jag och tyckte lite synd om mig själv, sömnlös med en färdigtryckt kandidatuppsats som jag aldrig mer skulle få möjlighet att ändra i. Nu däremot känner jag mig lite mer bekväm även med statistiken. Jag förstår åtminstone hyfsat okej vad jag skriver och kan därför nu planera innehållet även i resultatdelen. En fantastisk sak med att studera är att man med tiden faktiskt sakta men säkert lär sig det man studerar.

”Tänk småskaligt, förvänta dig inga signifikanta resultat, tänk på att ingen någonsin kommer att läsa din uppsats förutom du själv, handledaren, examinatorn och en opponent.” Det där har tydligen de flesta studenter fått höra när de ska skriva uppsats. Själv fick jag inte höra det inför min kandidatuppsats – och tur var väl det! Jag hade aldrig annars genomfört ett helt experiment på egen hand, dessutom ute på kriminalvårdsanstalter. När en av mina föreläsare sa att det var ovanligt att man gör en riktig studie på kandidatnivå, att det var ett stort projekt jag tagit på mig, så sprang jag med tårar i ögonen upp till min handledare och frågade med andan i halsen: ”Är det ett stort projekt jag har tagit på mig?!”. Hans svar blev att ”njäe, SÅ stort är det inte…” innan han mumlade något om att ”ignorance is bliss” och vi kom överens om att jag är för neurotisk för att få ta del av all information.

På så vis blev min kandidatuppsats ”en riktig studie”, och experimentet jag genomförde då ligger därför även till grund för den masteruppsats jag skriver nu. I båda studierna har jag fått signifikanta resultat, och fler personer har definitivt läst än de fyra som man får höra att uppsatsen bör anpassas till. Därför tycker jag att man ska våga göra ett gediget arbete med sin uppsats. Men känn dig själv och vet dina begränsningar. Det är inte alltid man är i en situation i sitt liv där man fixar att planera ett halvår eller mer i förväg och är discplinerad nog för att driva det i hamn. Då är det ju bättre att i så fall vänta till nästa uppsats om man nu har höga ambitioner, och för tillfället satsa på att skriva en som kan bli klar och godkänd så man kommer vidare i livet.


Responses

  1. Tack för tipsen. De ger mig en del att tänka på när jag samlat material ur Expressen där Kierkegaard är nämnd. Nu ska jag följa dina råd och skriva rubriker och mellanrubriker!
    Ove

    • Ove: Åh det var riktigt roligt att höra att du finner användning för mina tips! Det gjorde mig glad såhär på kvällskvisten efter att ha ägnat hela dagen åt ett statistikprogram. Lycka till med ditt arbete!

  2. Hej ! Jag ska påbörja med min cuppsats nu men har fått hjärnsläpp =) Min fråga till dig är skulle du kunna tänka dig att hjälpa mig med min c-uppsats? Självklart s¨får du också pengar för att du hjälper mig. Det ska vara ca 30 till 35 sidor. Det är en c-uppsats inom beteendevetenskap (harvard). Har tänkt mig en kvalitativmodell.

    Mvh Abbe


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: