Skrivet av: rebeccamw | 2010/02/16

Detta kan man göra för unga som har det tufft!

Foto: Stina Gullander

Katarina M. skrev en viktig kommentar i mitt tidigare inlägg om vården för tvångsomhändertagna unga på §12-hem. Hon frågade vad man som privatperson kan göra för dessa ungdomar, och kanske också i allmänhet för unga som har det svårt. Jag svarade henne i en kommentar där, men vill också gärna lyfta fram hennes fråga ytterligare eftersom jag tycker den var såpass viktig. Så, vad kan man som privatperson göra för att hjälpa barn och unga som har det tufft? Jo, mina förslag är dessa:

1) Bli en frivillig samhällsarbetare. Genom Riksförbundet Frivilliga Samhällsarbetare (RFS) kan man t.ex. vara med i en besöksgrupp som besöker barnen på §12-hem (läs mer här) eller bli kontaktperson åt barn och unga som har det tufft. Man kan även t.ex. bli lekmannaövervakare eller häktesbesökare. Läs mer på RFS’s hemsida.

2) Bli foster- eller stödfamilj. Inte för pengarnas skull utan för barnens skull. Man kan vara foster- eller stödfamilj även som ensamstående. För att bli det kontaktar man Socialtjänsten i sin egen eller en annan kommun.

3) Bli nattvandrare. Var en vuxen som då och då tillsammans med andra vuxna ger dig ut på stan om nätterna (framförallt helger) för att möta unga och finnas till hands, ringa ambulans, ringa föräldrar, hjälpa de unga som akut far illa till en trygg plats: Nattvandring.nu. Andra nattvandringslänkar: Stockholm och Malmö, Göteborg och Västra Sverige.

4) Bli jourare hos BRIS. Gå utbildningen för att svara i telefon eller via chatten: BRIS.

5) Bli medlem på webbforum för självhjälp. Du kan t.ex. bli medlem på Zebraforum som riktar sig till alla som har det tufft och i synnerhet till personer med självskadebeteende eller ätstörningar. Forumet besöks av många barn och unga som mår mycket dåligt. Bli enkelt en vuxen som stöttar när du har en timme över framför datorn.

Har du fler förslag på hur man kan hjälpa och stötta unga som har det tufft? Tveka inte att berätta!


Responses

  1. Åh, nu blev jag lite stolt över att ha inspirerat till ett blogginlägg…;) Nej, skämt å sido, jag tycker att det är mycket bra att du, efter att ha lyft fram ett problem, ger förslag på hur vi, den så kallade breda allmänheten, kan bidra med några strån.

    Jag tycker att det är oerhört viktigt att lyfta fram problem och väcka allmänhetens uppmärksamhet på de felaktigheter som sker och finns i vårt samhälle, men efter att det är gjort är det nästan lika viktigt att ge den väckta allmänheten konkreta tips på vad som kan göras för att i allafall försöka få till stånd en ändring. Annars är risken stor för att den väckta allmänheten efter en stunds förfärande resignerat säger: ”ja, det som sker är hemskt, men vad kan jag göra åt det? Inget.” och därefter antingen glömmer bort det hela eller riktar sin uppmärksamhet åt andra orättvisor.

    Jag minns att jag för många år sedan såg ett reportage som handlade om trafficing i samband med att Lila 4-Ever hade premiär. Filmen visades upp i Storbritannien (tror jag) för en engagerad publik. Efter filmen var det diskussion och en kvinna i publiken frågade Moodysson ”Vad kan vi, jag, göra för att förändra, för att bekämpa trafficing och hjälpa dem som har blivit utsatta”. Moodysson svarade då ”Skapa revolution för att förändra samhället”, varpå kvinnan besviket vände sig bort. Sedan dess har jag alltid burit med mig tanken att om man belyser och lyfter fram ett problem, så måste man, åtminstone inledningsvis, vara beredd på att ge åhörarna konkreta förslag på redskap genom vilka man kan börja skrapa på problemet.

    • Katarina: Jag tycker det är mycket viktigt att man inte går miste om ett tillfälle att få känna sig stolt! Jag tror att världen förmodligen blir lite bättre varje gång den känslan upplevs. 😀

      Håller med dig om att det är viktigt att kunna komma med konstruktiva förslag på lösningar. Som du säger, man orkar ju inte ta till sig allt tungt om man inte också kan känna att man faktiskt kan påverka eländet. Vi får väl hoppas att den där frågan fick Lukas Moodysson att komma på det, så att han hade lite idéer om vad man kan göra till nästa gång han fick frågan.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: