Skrivet av: rebeccamw | 2010/01/14

Vetenskaplig rättspsykologisk konferens, Göteborg 15-18 juni

Jag vill tipsa om att European Association of Psychology and Law (EAPL), som håller i Europas största vetenskapliga konferens inom rättspsykologi, i år äger rum i Göteborg. Mellan den 15-18:e juni på Handelshögskolan, Göteborgs Universitet (se konferensens hemsida). Ansvariga för årets konferens är forskargruppen CLIP.

Konferensens tema är i år Towards a positive legal psychology. Med ‘positiv psykologi’ avses fokus på lösningar istället för problem.

Studenter på masternivå och doktorander har tydligen lite extra utrymme i år vid två nordiska symposium. Om man som student vill skicka in abstracts till konferensen och ansöka om resebidrag så kan man läsa om hur man ska gå tillväga på hemsidan för Nordic Network for research on Psychology and Law (NNPL). Deadline är den 22:a januari.

EAPL 2010 satsar extra mycket på att nå ut till praktiker inom en rättslig kontext (polis, kriminalvård, rättspsykiatri, etc). Den 16:e och 17:e juni är det därför två temadagar för praktiker: Barns och vuxnas vittnesmål, respektive Brott och utredning. Några av världens främsta forskare på området kommer då att föreläsa. Det står att några föreläsningar ska vara på svenska, andra på engelska.

Jag tror (är dock inte säker) att man som student och/eller praktiker kan kontakta CLIP om man är intresserad av att arbeta som volontär på konferensen, och på så vis kostnadsfritt få tillgång till alla spännande föreläsningar med en massa vetenskapliga psykologikändisar (se t.ex. keynotes), som: psykopatiforskaren Robert Hare (Hare Psychopathy Checklist, jepp, det är han), Saul Kassin som forskar om falska erkännanden, Gail Goodman som är en känd forskare inom utvecklingspsykologi och barns vittnesmål (i synnerhet när det gäller sexuella övergrepp), och Laurence Allison som forskar om gärningsmannaprofilering.

Själv ska jag skicka in ett abstract tillsammans med min handledare, denna gång för den studie som vi genomför för min masteruppsats och den här gången ska jag hålla i presentationen (om abstractet accepteras). Får försöka öva upp mina engelska språkfärdigheter fram till dess, för min engelska är ganska knagglig om jag ska vara ärlig och jag kommer dessutom vara supernervös. Men nån gång måste ju hindret förflyttas bort från vägen om man vill köra vidare, så det är väl bara att hugga in på det sura kunskapsäpplet helt enkelt och försöka vara så väl förberedd det går.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: