Skrivet av: rebeccamw | 2009/12/22

Jul, jul, strålande jul

Foto: Alan Sirulnikoff

Gästbloggare: Ida Hallgren Carlson, nyutexaminerad psykolog och julfirare 2009.

Ida Hallgren Carlson

Julen står inför dörren och det är dags att tindra med ögonen. Nu ska man vara glad. Den som inte känner sig så glad står med ett märkligt krav framför dörren; jag borde känna mig på ett visst sätt. Williams, Teasdale, Segal och Kabat-Zinn har skrivit ett par böcker om mindfulness/medveten närvaro och beskriver bra vad det där kravet om att känna sig på ett visst sätt orsakar för psykologiska reaktioner. Vad händer när man inser att så här borde det inte vara, så här borde jag inte känna eller sådan här borde jag inte vara?

Att kunna föreställa sig ett önskvärt tillstånd eller en målbild är en grundläggande förmåga som vi använder i stort som i smått. När vi upptäcker att det önskvärda är annorlunda än det som är så försöker vi hitta ett sätt att agera för förändring. Katten Cello som bor hos pappa hade en kväll öppnat nedre kylskåpsdörren och dragit ut sin burk med kattmat på köksgolvet. Att sitta framför en stängd kylskåpsdörr och inse att det finns något man vill ha på andra sidan om den, det kräver någon slags föreställningsförmåga, en förmåga att föreställa sig hur det borde vara. Bilden av hur det borde vara eller av det vi vill ha skapar en vilja att handla. När vi åker till affären för att handla mat så vet vi vart vi är på väg. Vi har en mer eller mindre tydlig bild av vart vi ska och sedan agerar vi för att minska avståndet mellan hur det är och hur vi tycker att det borde vara. Men vad händer om man inser att det som ”borde” vara annorlunda är en känsla? Känns det bättre nu? undrar Williams och hans kollegor pedagogiskt. Nej det gör ju inte det. Förutom att det inte kändes bra från början så adderas nu en fördömande inställning om att detta jag känner är fel. På detta följer en frustration, en idé om att det borde vara annorlunda och en vilja att göra något åt det, men man vet inte vad. Allt blir ännu värre. Här kliver vår annars så användbara problemlösningsförmåga in och försöker lista ut vad som skulle kunna göras och börjar leta efter en orsak till varför det känns så fel. I värsta fall leder denna felsökningsmekanism till att vi inte hittar någon lugnande orsak till varför det inte är som det borde vara och hamnar då kanske istället i slutsatsen att, jaha, då är det väl mig det är fel på då. Och hur känns det nu…?

Bild ur nyhetsbrev från behandlingshemmet Mirasol, USA (Eating Disorder Recovery Centers)

Det bästa vi kan göra när sångtexter som ”hejsan hoppsan falleralleraa, när julen kommer ska varenda unge vara glad” kommer emot oss från varje högtalare och vi inser att näjmen hjälp, det där stämmer ju inte med hur jag känner, det bästa vi kan göra då är ta det för vad det är. Att vara medvetet närvarande och lägga märke till hur det är, och att låta det få vara så. Oavsett hur det är. Om vi kan stanna vid att lägga märke till hur det är just nu så kanske inte hjärnan skenar iväg och gör allt värre genom att fördöma tillvaron, alltet, alla och oss själva. Kanske kan vi då till och med acceptera att även om det inte är som vi vill att det ska vara eller kännas just nu, så är det just så här det är just nu.

Med dessa ord vill jag bara önska er alla en (fyll i med valfritt ord som beskriver det precis som det är) jul!

Referenser

Williams, M., Teasdale, J., Segal, Z., & Kabat-Zinn, J. (2008). Mindfulness – en väg ur nedstämdhet och depression. Stockholm: Natur och Kultur.

Segal, Z.V., Williams, J.M.G., Teasdale, J.D. (2002). Mindfulness-based cognitive therapy for depression. New York: The Guilford Press.


Responses

  1. Intressant inlägg. Jag är sen tidigare bekant med begreppet Mindfulness, men har aldrig formellt praktiserat metoden, blev inspirerad till att göra det. Jag tror att just acceptans är något väldigt underskattat i dagens samhälle. För mig verkar de sk. råden från alla håll vara ”förändra dig nu”, då underförstått ”det/du är inte bra nog nu”.

    En udda jul väntar mig

    Mvh / Robin


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: