Skrivet av: rebeccamw | 2009/12/20

Om plugg, flow och självhjälpsboken Lyckans verktyg

Foto: Hanna Andersson

Nu verkar det som att de flesta har dragit igång med julledighet och julförberedelser. Själv är jag mitt uppe i arbete med min litteraturuppsats inför masteruppsatsen (hälften är nu färdigskrivet), och imorgon är det möte med två av de personer som kodar utsagor för min masteruppsats. Förhoppningsvis blir all kodning klar i januari, vilket gör att jag då kan komma igång med alla statistiska beräkningar. Det ser jag så väldigt mycket fram emot, det ska verkligen bli spännande att se resultaten!

Julafton firar jag, liksom förra året, hos några av mina fina vänner och grannar (däribland min gudson). Så julafton tänker jag vara ledig, och så klart några dagar till som t.ex. nyårsafton. Annars ser jag fram emot att skriva klart litteraturuppsatsen, och att påbörja min sista hemtenta i rättspsykologi. Kanske kan jag rentav sätta igång och skriva masteruppsatsens metodavsnitt. Det är så underbart skönt att kunna sova tills man vaknar utan väckarklocka, äta frukost, och sen slå sig ned med en kaffe framför datorn och utan stress sätta igång med skrivarbete! Jag går väldigt lätt in i ett flow (dvs ett behagligt tillstånd där man kan tappa tidsperspektivet och t.ex. inte uppleva hungerkänslor eftersom man blir så uppslukad av det man gör).

Förlag: Natur och Kultur

Sonja Lyobomirsky, professor i psykologi, har skrivit en självhjälpsbok i hur man kan stärka sin upplevelse av mening och livsglädje. Ordet ”lycka” borde väl egentligen censureras bort i boktitlar kan jag känna ibland, men Lyobomirskys bok heter Lyckans verktyg – en vetenskaplig guide till lycka och är ett härligt undantag innehållsmässigt från många andra självhjälpsböcker – den är baserad på vad vetenskaplig forskning visat hjälper oss att må bättre! Saker som nämns är t.ex. att tänka mer på andra i vardagssituationer (läs gärna det jag tidigare skrivit om hur självmedvetenhet kan göra att vi mår sämre), och att träna på att känna tacksamhet och på att berätta för andra hur mycket vi uppskattar dem eller saker de gör. Ytterligare något hon lyfter fram som förekommande mer hos människor som upplever livsglädje är att de oftare går in i ett flow. Boken finns numera som pocket för bara en liten slant. Bra julklapp till dig själv kanske?


Responses

 1. Har du läst boken ”Finna Flow”? Av Csíkszentmihályi.

  Och du, tusen TACK för dina ord.

  Kram

 2. Jag har också läst Lyckans verktyg och blev positivt överraskad. Vetenskapliga självhjälpsböcker – ja tack!

 3. Hanna: Nej jag har inte läst den boken, men jag vet ju vem författaren är. Det var han som introducerade begreppet ”flow” (är det kanske en teori också?). Han är väl professor i psykologi om jag inte minns fel.

  Sofia: Precis! Gärna mer av sånt!

 4. Vill också rekommendera Csíkszentmihályis böcker, jag har läst ”Flow” och ”Finna flow”, tycker att båda är läsvärda och de finns dessutom i pocket.

  Instämmer också med andra föregående talare. Fler vetenskapliga självhjälpböcker till folket!

  Mvh / Robin


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: