Skrivet av: rebeccamw | 2009/12/01

Böcker om självkänsla resp. självskadebeteende

Förlag: Månpocket

Mia Törnblom, författare och personlig coach, har skrivit Självkänsla nu! som de flesta nog redan har hört talas om. Mia har själv utvecklat en metod som man kan arbeta utifrån för att stärka sin självkänsla. Hur bra fungerar den metoden? Tja, det är oklart eftersom den aldrig testats vetenskapligt. Inte heller bygger den på någon vetenskaplig psykologisk teori. Mia har tagit fram metoden utifrån sina egna erfarenheter av att ha haft det tufft, med dålig självkänsla, missbruk och kriminalitet. Min erfarenhet är att många psykologer inte helt uppskattar denna egenhändigt hopsnickrade metod. Man får väl dock ge Mia Törnblom cred för att hon lyckats med något psykologer överlag inte lyckats lika bra med (och kanske heller inte satsat på) – att nå ut till den stora allmänheten. Så länge man är medveten om att metoden är baserad på erfarenhet och inte vetenskap, och att författaren inte har någon särskild utbildning inom psykologi, så tror jag Mia Törnbloms bok kan vara en utmärkt inspirationskälla för den som arbetar med sig själv. Mia Törnblom har även skrivit en självbiografi, Så dumt!, om de livsförändringar hon själv genomfört.

Förlag: Natur och Kultur

Sofia Åkerman, sjuksköterska och ordförande i föreningen SHEDO, har skrivit den första boken på svenska med fakta om självskadebeteende och med tips på hur man kan hjälpa sig själv för att komma ur det – För att överleva – om självskadebeteende. Självskadebeteende definieras och fakta presenteras, grundläggande psykologiska begrepp och teorier förklaras på ett lättbegripligt sätt, och allt detta binds ihop och sätts i sitt sammanhang med hjälp av personliga och autentiska berättelser om att kämpa med känslorna bakom ett självskadebeteende. Boken når fram och berör på ett alldeles särskilt sätt eftersom Sofia även delar med sig av sina egna erfarenheter av att ha självskadat och av att ha varit patient under flera år inom psykiatrin. Om sin egen kamp skriver Sofia även i sin självbiografi Zebraflickan.


Responses

  1. Kul att du har valt att skriva om min bok! Tycker också att du skriver bra och balanserat om Mia Törnbloms böcker. Det finns ju ett spektrum av böcker inom genren av populärpsykologi och generellt har jag lättare att uppskatta böcker som har en någorlunda vetenskaplig bas (t.ex Anna Kåvers och Åsa Nilsonnes böcker om mindfulness och acceptans). Jag är liksom du en vetenskaplig person och jag kan tycka att vissa populärpsykologiska böcker spelar på människors desperation genom att inbilla folk att de har den enkla lösningen. Titlar som ”Förändra ditt liv” och ”Blir fri från din perfektionism” … Njaä. Samtidigt är det svårt att säga något om människor faktiskt upplever att de blir hjälpta eller inspirerade av att läsa den typen av böcker. Och särskilt jag måste hålla mig tyst, eftersom min redaktör på Natur & Kultur är förläggare inom populärpsykologi. Jag har ju faktiskt snappat upp en och annan klämmig formulering av Mia T, en favorit är den här: ”Men om man står med en fot i framtiden och en fot i dåtiden, då pinkar man ju på nuet!”

    • Sofia: 🙂 Bra Mia Törnblom-citat helt klart!

      Jag har tänkt få till något inlägg ungefär som ovanstående om Kåvers och Nilsonnes böcker någon gång framöver. Det är roligt när personer som är kunniga på ett område skriver böcker som når ut till allmänheten!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: