Skrivet av: rebeccamw | 2009/11/29

Möte om Zebraforum

Igår var det ett möte här i Göteborg om Zebraforum, ett självhjälpsforum på nätet för personer med ett självskadebeteende och/eller ätstörningar. Det var vi moderatorer (Hanna, Johanna, Amanda Duregård, Hanna Pilbom och jag själv) och styrelsen (Thérèse Nilsson, Sofia Åkerman, Lisa Isaksson, Amelie Sanner och Dorota Peczak).

Mötet handlade främst om hur vi kan arbeta för att stärka forumets friskhetsinriktning, dvs hur vi kan göra det mer till ett hjälp-till-självshjälvsforum och undvika att forumet bidrar till att rikta fokus mot allt det mörker som ofta präglar användarnas liv. Alla moderatorer och styrelsemedlemmar har egna erfarenheter av det där mörkret och vet så väl hur man kan inspirera varandra i fel riktning genom att t.ex. ge ingående beskrivningar av hur ångesten tar över och hur man vill ge efter. En del forum tillåter rentav publicering av bilder av de skador man åsamkat sig själv, diskussioner om hur man kan begå självmord, tips om hur man gör för att göra sig av med maten när kroppen inte längre vill, och siffror om vikt, medicin- och drogdoseringar, och antal stygn som behövts sys, etc. På sådana forum jämförs det och provoceras. Det mörka höjs till skyarna som intelligens eller som unik insiktsfullhet om livet.

Zebraforum vill istället peka på alla möjligheter det finns att ta sig vidare i livet och att börja må bra. Det är därför jag har valt att arbeta ideellt som moderator där. Konstruktiva självhjälpsforum som är webbaserade är ännu ett ganska nytt fenomen vad jag vet. Jag tror absolut det kommer att bli allt vanligare. Med tiden kan det nog bli ett mer självklart verktyg för människor att använda sig av som komplement till den behandling och terapi man får ute i det verkliga livet. Liksom internetkliniken Livanda AB säljer självhjälpsprogram (KBT) online, som har utvecklats av leg. psykologer och forskare.

Förutom att det var ett givande och viktigt möte så var det också otroligt roligt och inspirerande att träffa dessa starka och engagerade kvinnor. Upplyftande!

Lyssna på M.I.A. – Paper Planes (via Spotify). (Ingen nappade märkligt nog sist när jag utlyste att man kan få en gratis inbjudan till att skapa ett Spotify-konto, dvs gratis – och laglig – tillgång till hur mycket musik som helst online. Så jag försöker igen – skicka mig en e-postadress så skickar jag en inbjudan till dig. Vem som helst som läser den här bloggen är välkommen att höra av sig!)


Responses

  1. Vilken härlig låt! (eller jag har inte lyssnat på texten, det brukar komma först efter ngra lyssningar.. men melodin, rytmen, tempot var härligt:) tänkte det var bäst jag förklarade.. om den egentligen handlade om ngt hemskt)

    Och tack för igår! Det känns verkligen synd att jag bor så långt ifrån er.. Jag är helt imponerad av hur lätt det gick att sammarbeta ändå med tanke på hur många vi var.. Coolt..

    Kram!

  2. All cred till er som tar tag i detta viktiga arbete. Blir glad att höra att ni kan samlas och samarbeta, föreningsliv är inte alltid så lätt, men det låter som att ni är på god väg. 🙂

  3. Hanna: Ja visst är den härlig, låten! Jag dansar mycket till den. Jag har inte heller koll på texten, men någon av sommarpratarna spelade den så därför gissar jag att den är rumsren. 🙂 Låten är från filmen ”Slumdog Millionaire”.

    Nina: Föreningslivet slipper vi moderatorer (tack och lov enligt mig 🙂 ) ta i. Att kunna koncentrera sig på bara forumet passar mig bra. Aktivt föreningsliv platsar inte riktigt i mitt liv längre. Demokrati är en tidskrävande process.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: