Skrivet av: rebeccamw | 2009/11/20

Att utveckla en identitet

Foto: Theresia Parsby

Foto: Theresia Parsby

Ok, nu ska jag försöka skriva några ord om hur man inom utvecklingspsykologin ofta beskriver utvecklandet av en identitet. Utvecklingspsykologi är inte mitt område alls egentligen, så jag tänker skriva ganska precis som det står i min bok utan några större utsvävningar. För jag tycker det är vettiga grejer som man kan ha användning för när man vill förstå sig själv.

Att utveckla en identitet handlar i det här fallet om att förstå sin sexuella läggning och orientering, att utveckla mål och värderingar i livet respektive att bli klar över vilken yrkesmässig inriktning man ska välja. Man pratar om fyra typer av identitetsstatus:

Uppnådd identitet (identity achievement). Genom att ha utforskat olika alternativ har personen kommit fram till vad som är personens egna mål i livet och vad hon/han värdesätter. Man mår ganska bra psykiskt och känner att man är densamma över tid och att man vet vart man är på väg i livet. Exempel: Darla blir tillfrågad om huruvida hon skulle ge upp sina juridikstudier om det dök upp något bättre. Hennes svar blir då: ”Nej det tror jag inte. Jag har tänkt länge på det här med juridik och jag är rätt säker på att det är det jag vill göra med mitt liv.”.

Moratorium (identity moratorium). Personer som befinner sig här, dvs i ett moratorium (som betyder ungefär ”fördröjning”), är mitt uppe i ett sökande och utforskande. Man försöker ta reda på information om sig själv och i relation till omgivningen, provar på olika saker i syfte att försöka reda ut vem man är och vart man är på väg med sitt liv. Exempel: Jonas får frågan om huruvida han nån gång känt tvivel rörande sin religion. Jonas svarar: ”Ja absolut. Det är nog där jag är just nu. Jag förstår inte hur det kan finnas en gud samtidigt som det sker så mycket hemskheter i världen.”.

För tidig identitet (identity foreclosure). Personer med för tidig identitet har skapat sig livsmål och värderingar utan att genomgå ett moratorium. De har alltså aldrig utforskat sitt liv ordentligt och på så vis kommit fram till vilka de är. Vanligen ”får” man då sin identitet, mål och värderingar genom auktoriteter som föräldrar,  partners eller religiösa ledare. Exempel: Linda får frågan om huruvida hon övervägt andra politiska ståndpunkter, och hon svarar: ”Nej faktiskt inte. I vår familj är vi ganska överens på den punkten.”.

Utspridd identitet (identity diffusion). Personer med en utspridd identitet saknar klar riktning i livet och har inga tydliga värderingar eller mål. Man har då ofta inte alls genomgått ett moratorium, eller också kanske man var där ett tag men upplevde det alltför känslomässigt eller mentalt påfrestande och drog sig då ur den processen. Har man en utspridd identitet så eftersträvar man vanligen inte heller att skapa sig livsmål och tydliga värderingar. Exempel: Joel får frågan om hur han ställer sig till att samkönde par ska få gifta sig i kyrkan, och han svarar: ”Äsch, jag vet inte. Tycker inte det spelar nån roll direkt. Det rör inte mig i alla fall.”.

Vanligen förflyttar man sig från en ”lägre” status upp till moratorium eller uppnådd identitet någon gång mellan ca 16-25 år. En del går dock i motsatt riktning, dvs från en högre status till en lägre. Detta kan ske när som under hela livet. När man genomgår en kris, som t.ex. en skilsmässa, kan man ofta gå tilllbaka till ett moratorium innan man på nytt uppnår en klar identitet. För att uppnå en klar identitet måste man genomgå ett moratorium, vilket man alltså kan göra när som helst under hela livet.

Referens

Berk, L. (2008). Exploring lifespan development. Boston: Pearson Education.

Här kan man även läsa en kort men bra text på engelska om detta.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: