Skrivet av: rebeccamw | 2009/11/17

Rättspsykologi i mitt hjärta

Absolut sämst läsarstatistik har jag på den här bloggen när jag skriver något om rättspsykologi. Jag ställer mig fullkomligt oförstående inför detta på samma sätt som jag länge vägrade acceptera att mina vänner inte i alla sammanhang tyckte det var intressant att höra det senaste jag lärt mig om hur man avslöjar lögn. De lyssnade artigt i två minuter och försökte sen föra in samtalet på något annat. De anade inte att väldigt mycket, för att inte säga nästan allt, faktiskt kan kopplas till rättspsykologi om man verkligen vill. Det ville jag. Dock var deras respons snart inte längre ens fejkad entusiastisk och det var väl det som fick mig att ge upp. Festerna är inte desamma längre om man frågar mig…

Senaste uppdateringarna:

 • Sista delmomentet i rättspsykologikursen jag läser har dragit igång. Jag är entusiastisk över att kursen endast består av seminarium då man alltså faktiskt får prata om rättspsykologi. Missnöjd är jag däremot, för femte terminen i rad, över att inte ha fått en lista med förslag på övrig relaterad litteratur som man kan läsa. Vissa påstår att det bara är jag som är intresserad av det. Jag ställer mig fullkomligt främmande inför dylika påståenden och vägrar tro att det är sant.
 • Jag kodar det snart ökända ångestarbetet som skulle varit klart för ett år sen, och har insett att det inte är mig det är fel på.
 • Kodningarna inför min masteruppsats är igång och nästa vecka blir första mötet för att kolla interbedömarreliabiliteten. Visst är det superspännande??? (Fejkad entusiasm duger!)

Jag har ett par Spotify invites som man kan få genom att skicka mig sin e-postadress. Först till kvarn.

Då kan man t.ex. lyssna på Suzanne Vega – Woman on the tier (I’ll see you through). En låt från filmen Dead Man Walking. (Notera gärna den finfina kopplingen till rättspsykologi…)


Responses

 1. Även om jag själv sannolikt inte kommer fokusera på rättspsykologi så tycker jag faktiskt att det ÄR superspännande! Utan fejkad entusiasm 😉

  Extra spännande tycker jag det är att veta hur du fått dina Spotifyinvites? Har du möjligen Spotify-premium? Jag fick Spotify för snart ett år sedan men har, till min lillasysters stora förtret, fortfarande inte fått några invites. Tips på hur man går till väga?

  • Innie: Utan fejkad entusiasm! 😮 Hade jag aldrig vågat hoppas på!!

   Ja jag har Premium. Första gången, när jag fick det som en bonus när jag köpte böcker, så fick jag inga invites. Nu när jag stått ut med lite reklam ett tag igen och till slut tröttnade och skaffade Premium så fanns där efter några dagar plötsligt två invites. Jag tror det kanske är viktigt att man just tröttnar på reklamen och så kompenserar de en för det sen… 😛

 2. Jag hejar förstås vilt på din master, även om det givetvis mycket är av rent känslomässiga skäl. 😉

  Folk är inte tillräckligt nördiga för deras eget bästa, bara att sucka och konstatera.

 3. Menar du att andra inte tycker det är spännande med kodningen och utsageanalyserna? Det tycker jag… Men så är jag kanske ovanligt intresserad av mänskligt beteende eftersom jag ser en koppling till hur människor beter sig i alla situationer. Och så pratar vi inte bara om rättspsykologi. Fast är det inte egentligen så att rättspsykologi är precis som annan psykologi, bara om en mer avgränsad grupp och med ett annat urval av fokuspunkter? Jag har alltid varit väldigt ointresserad av utvecklingspsykologi och barns utveckling, men kan numera bemästra mitt ointresse och se de punkter som är applicerbara på andra områden. Du kanske bara har vissa vänner som inte är intresserade av psykologi och mänskligt beteende 😉

  Fast förresten – jag kan inte säga att de flesta av mina vänner är särskilt intresserade av litteraturteori och litterära analyser i akademisk klass och lingvistiska diskussioner. Tack och lov har jag en kärna av språk- och litteraturnördar kvar i vänskapskretsen sedan åren jag pluggade det, för annars blir det lite som för dig.

  Till Innie: Vill din syster ha en invite till Spotify så kan du eller hon skicka sin mailadress till mig. Jag har några kvar. (Annars borde det räcka att logga in på Spotify och se om du har några.)

 4. Nina: Precis! Jag är för nörderi! Och alla skäl är bra skäl till att heja på min masteruppsats! 😀

  Lisa: Mm, det är lite det intryck jag fått ja att alla inte är sådär supersugna på detta med kodningen och utsageanalys… Men jag skojar förstås när jag påstår att jag är förvånad eller besviken. Jag är fullt medveten om att jag är barnsligt nördig. 🙂

  Jag delar din syn gällande utvecklingspsykologi. Det var lite intressant när vi pratade om åldrandets psykologi, men barns kognitiva och emotionella utveckling däremot lockar mig inte särskilt.

  Rättspsykologi baseras på kognitiv psykologi och socialpsykologi. Mycket minnespsykologi t.ex., dvs hur vi minns och vad vi minns. Rättspsykologi är väl lite en tillämpad gren inom kognition och socialpsykologi, kan man nog säga.

 5. Det enda skojiga med utvecklingspsykologi är att man kan leka elitistförälder och applådera sig själv åt att t.ex. Mod kan förstå tidsbegrepp f a s t h o n b a r a ä r t v å å r. Amazing. Om vi är lite nere brukar jag och Jonas skryta om sånt för oss själva.

  Blir aningens upprörd, Rebecca, när du skriver att dina vänner inte verkar ha intresse för din stora ljuskälla i livet. Tycker allt både jag och Lisa åtminstone engagerat oss någorlunda genuint? Hrmf. Och desto mer retsamt att du inte skriver VAD delkursen ska handla om, så att vi får en chans att visa något intresse… Jag säger då det.

  Funderar på om inte nördighet i de här kretsarna egentligen är något väldigt hyllat och fint att vara? En professor är ju ofta nördig till tusen. Visst är det lätt att se nackdelar, men det är i mina ögon ändå ofta ”finare” än att t.ex. vara student och ha barn, ha läst massa olika kurser, vara student efter 40 eller plugga och jobba samtidigt. Det ingår väl i begreppet att man kan betraktas lite som expert, och dessutom antas man ha gett upp något (sitt sociala liv) till förmån för VETENSKAPEN – för världens bästa. (Jag syftar endast på denna sortens nördar – bör ej förväxlas med andra, icke akademiska, nördar såsom WoW-nördar, modellflygplansnördar etc)

  • Amanda: 🙂 Delmomentet heter ‘Rättspsykologi i domstolen’ och omfattar 6hp. Hoppas det underlättar din fullständigt ofejkade entusiasm som jag nu ivrigt väntar på!

   Det är väl något som jag tycker är en nackdel med den akademiska världen, att det är ”fint”, ”finare” och ”finast”, dvs ofta ganska hierarkiskt och att det vanliga ”människovärdet” inte ligger så högt i kurs. Men sen finns det förstås många fördelar med det akademiska också.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: