Skrivet av: rebeccamw | 2009/11/02

Förberedelse inför hemtentan med bloggande, kaffe och dans

Jag försöker just nu komma i stämning för hemtentaskrivande med hjälp av en metod som förmodligen (än så länge) saknar vetenskapligt stöd – jag strösurfar på nätet och bloggar.

En hemtenta i rättspsykologi med inlämning på torsdag. En av frågorna hade jag redan besvarat på en kurs för ett år sedan. Jag påpekade det och fick istället hitta på en egen fråga. Trevligt! Jag byggde vidare på frågan som redan fanns, och skapade denna:

”Det är nästan bara psykologstudenter som används i rättspsykologiska experiment – går det alls att generalisera de resultaten till verkliga och skarpa situationer? I de fall där det är tveksamt om det går – vad för slags forskningsprojekt skulle kunna genomföras istället för experiment med studenter (för att öka den externa validiteten)? Ge förslag på två forskningsfrågor/projekt som det då vore särskilt angeläget att prioritera, och motivera varför.”

Jag blir lycklig av att fundera över vissa forskningsfrågor som involverar deltagare med kriminell erfarenhet (därav mitt val av fråga). Det är faktiskt ingen överdrift – jag upplever ren och skär lycka när jag får sitta hemma i ett par dagar utan att prata med en enda människa och bara nörda ner mig i de mest intressanta delarna av rättspsykologin. Bara jag har tillgång till kaffe och musik också så är lyckan gjord. Varvar med promenader då och då runt kvarteret.

Sen är det då den här fasen precis innan… Då man vet rent rationellt att när man väl kommer igång så kommer det att flyta på och göra en lycklig, men man känner det ännu inte och man strösurfar och bloggar och hämtar mer kaffe och höjer musiken och kanske dansar lite… men snart, snart…

Förbered dig inför tentaplugget med hjälp av Marilyn Manson – Tainted Love (Spotify).

Hur brukar du göra för att komma igång med tentaplugg och hemtentaskrivande?


Responses

 1. Hur går det med tentaskrivandet? Kom du igång till slut? Själv har jag ju sällan saker jag måste skriva, utan det mesta är ju praktiskt. Men två måsten har jag, bra musik och en stor kopp te! Det gör susen för pluggandet.

  Jag har inte lyssnat på den Marilyn Manson låten sen i somras, tack för tipset! 🙂

  • Hanna: Tack, det går bra med tentaskrivandet. Jag håller tidsplanen. En fråga avklarad – fem kvar. Ja musik och något varmt att dricka kanske är ett vanligt sätt att komma i stämning för plugg och koncentration? Sen finns det säkert någon här och där som gör något riktigt udda… 😀
   Varsågod för påminnelsen om Tainted Love!

 2. Haha, du är skojig du! Folk i klassen har ännu en anledning att kräkas över din överambitiösa kärlek till ämnet… vem som helst annars skulle ju hållit jävligt tyst om att man redan hade ett färdigt svar på en del av tentan.

  Men att skriva frågan själv liknar lite den hemtenta jag fick i Internationella Relationer en gång för Hans Abrahamsson, den bästa läraren där, som gav uppgiften: Välj ett världsproblem och lös det. 5 sidor. Jag valde det demokratiska underskottet i WTO. Antar att jag föreslog planekonomi i någon form som lösning, han var i alla fall mycket nöjd med resultatet.

  Längesedan jag hade en hemtenta, men deadlines är ju journalistens vardag. Min strategi brukar vara att börja jobba så fort jag fått uppgiften i handen och försöka vara nöjd med resultatet innan jag varit borta från omvärlden alltför länge, oftast i god tid före deadline. Jag är också förtjust i struktur, så jag brukar använda färgade pennor, papper och tabeller i word-dokument för att få ordning på mina tankar. Går det trögt med skrivandet är mitt bästa tips att skriva rubriker, underrubriker och underunderrubriker, och sedan fylla på med några meningar under varje. Det går fort att fylla några A4 på det sättet :).

  Ha så roligt!

  • Amanda: 🙂 Hmm, nej, det skulle faktiskt aldrig falla mig in att försöka fuska. Inte ens om det rörde något som är jättetråkigt eller banalt. Jag förstår inte varför man väljer att studera om man ändå ska fuska sig igenom utbildningen!

   Jag gillar verkligen att fundera över studietekniker! Kanske skulle jag knåpa ihop något slags inlägg framöver med pluggintresserade människors bästa studietips. Då kommer jag garanterat att höra av mig till dig och fråga, det lovar jag! 🙂

 3. Men hallå! Kan du inte blogga snart igen? Dina inlägg saknas av mig.

  • Hagar: Men detta var väl något av det trevligaste jag hört nån gång!!! 😀

 4. Så roligt! Och så får jag min vilja igenom bara sådär!

  • Hagar: Ja visst var det bra! Allt för att hålla läsarna nöjda! 😉 Fler idéer eller krav – bara fram med dem så fixar jag det!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: