Skrivet av: rebeccamw | 2009/10/03

ADHD-medicin för tentaplugg

Jag lyssnade på detta radioprogram från SR. Studenter på ett universitet intervjuades om deras tydligen växande ovana att missbruka ADHD-medicin (Adderall) i syfte att förbättra sina studieprestationer. Enligt programmet har 25% av studenterna vid ett specifikt universitet provat den typen av medicin i detta syfte, och 4% av universitetsstudenterna i USA. En av studenterna säger såhär: ”It’s an easy solution for people with bad time management skills, which I definitely have” (ung. ”Det är en enkel lösning för folk som är dåliga på att planera sin tid, vilket jag verkligen har”).

En del menar att medicinen bör bli receptfri och kunna användas av alla som vill höja sin prestation. Medicinen innehåller amfetaminsalter, men studenterna jämför gärna medicinen med stimulanser som koffein.

På måndag skriver jag min tenta i regressionsanalys (en statistisk metod, se mitt tidigare inlägg om regressionsanalys). Jag får väl ta och hålla med Sasha som intervjuas i slutet av programmet: ”I feel like I’m more prepared than someone who relies heavily on Adderall” (ung. ”Jag känner det som att jag är mer förberedd än någon som i stor utsträckning förlitar sig på Adderall”).

Info om radioprogrammet fick jag genom denna blogg.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: