Skrivet av: rebeccamw | 2009/09/29

Blyghet, social ångest eller social fobi?

Ja, vad är vad egentligen och var går gränserna? Här kommer ett inlägg med syfte att bringa ordning bland begreppen.

Foto: Anna Gullers (2008)

Foto: Anna Gullers (2008)

Blyghet (shyness) innebär att man försöker slippa hamna i rampljuset eller ansikte mot ansikte med folk man inte känner. Man oroar sig en massa efter att ha pratat med någon och undrar om man betedde sig korrekt och om man sa de saker man borde. Man undrar efteråt om man verkade dum eller om det gick bra. Blyga personer önskar ofta kontakt med andra, men hindras som följd av att de är osäkra på sig själva och överdrivet medvetna om sig själva (om självmedvetenhet kan du läsa här). Ofta gör de det lite svårare för sig själva genom att låta bli att hänga bland nya människor och att ta kontakt med folk. Om de hade gjort det frekvent så skulle blygheten med tiden minska.

Blyga personer är ofta nervösa när de pratar med folk, särskilt när det är någon de inte känner. Ibland blir blygheten så stark att rösten darrar och man kan även bli ”darrig på handen”. Ofta uppfattas blyga personer som otrevliga av andra, ifall de inte vet att personen är blyg och att det är därför personen t.ex. är kortfattad, tystlåten och undviker ögonkontakt. Ibland undviker en blyg person också att berätta personliga saker om sig själv, vilket man tror beror på att de är rädda för att bli utvärderade och granskade. När det uppstår tystnad i ett samtal kan den blyge känna sig mycket obekväm.

Ett annat ord för blyghet är social ångest (social anxiety). En del använder dock begreppet social ångest synonymt med social fobi. Sålunda verkar just begreppet social ångest vara lite mer tvetydigt. Alla använder det på olika sätt och menar olika saker med det. Ibland menar man vanlig blyghet, och ibland social fobi.

Social fobi (social phobia eller social anxiety disorder) är en extrem form av blyghet och är en ångeststörning i psykiatriska diagnosmanualer. Utmärkande generellt för att en rädsla är av fobisk karaktär är att det handlar om en ihållande irrationell rädsla, och att personen utvecklat ett undvikande beteende för att slippa konfronteras med det fobiska stimulit (t.ex. spindlar, sociala sammanhang eller höjder). Enligt diagnosmanualen DSM-IV kan det även handla om att personen utsätter sig för situationen men uthärdar den under svår ångest.

Att rädslan ska vara irrationell innebär att det inte handlar om en fobi ifall man t.ex. är rädd för att bli påkörd av en bil när man promenerar på en motorväg, eftersom det är ganska rimligt att vara rädd när folk kör fort och inte förväntar sig att möta fotgängare. Om man däremot hela tiden är rädd för att bli påkörd när man promenerar på en grusväg ute i skogen kan det möjligen röra sig om en fobi. Ja, såtillvida man nu utvecklat ett undvikande beteende och så långt det är möjligt låter bli att röra sig i närheten av vägar där det finns trafik. Kanske får ens familj snällt stanna hemma med en därute i skogen om helgerna bara för att man är så rädd för trafiken och inte vågar åka någonstans. Då snackar vi troligtvis om en fobi för trafik (kanske inte den vanligaste typen av fobi, men ändå).

Behandling av fobier

Det som vidmakthåller en fobi är det undvikande beteendet. Att exponera sig för det man hyser en irrationell rädsla för är det sätt på vilket man inom psykologin behandlar fobier. Är man rädd för sociala situationer så gäller det alltså att aktivt och medvetet försätta sig i sådana situationer. Man kan göra det gradvis, t.ex. genom att börja med att under kontrollerade former tänka på de situationer som skrämmer en och sedan successivt höja ribban. Har man en något snällare form av fobi kan man testa s.k. översköljning, dvs att man med en gång väljer det värsta tänkbara och kastar sig in i det. Om man är rädd för ormar t.ex. så innebär översköljning ungefär att hoppa ned i en ormgrupp.

Referenser

Personality Psychology: Domains of knowledge about human nature. 3:e upplagan. Författare: R.J. Larsen & D.M. Buss. Förlag: McGraw-Hill.
Psychology: The science of mind and behavior. 3:e upplagan. Författare: M.W. Passer & R.E. Smith. Förlag: McGraw-Hill.
Mini-D IV – Diagnostiska kriterier enligt DSM-IV. Förlag: Pilgrim Press.

Online-test

För att testa om du har social fobi kan du göra det här testet online (tyvärr är det på engelska dock).


Responses

 1. Spännande test. Jag fick 62 poäng.

 2. Jag har funderat lite på det där. Jag själv är djupt oroad inför sociala situationer, t ex har jag ångest varje gång jag åker med kollektivtrafiken in till stan, som yttrar sig i illamående och skräck inför att kräkas.

  Jag är väldigt nervös inför möten med andra, där jag måste vara en ”normal” social varelse. Jag har inga problem med att t ex gå fram till ett butiksbiträde och ställa frågor och att hålla föredrag etc är inte jobbigare än för vilken halvnervös person som helst.

  Men när jag måste konversera och vara ”mig själv” är det sååå fruktansvärt jobbigt. Jag kan knappt koncentrera mig på vad den andre säger, jag tänker bara på hur jag uppfattas och efteråt tycker jag att jag gjort bort mig totalt. Dock är det inget som märks! Folk uppfattar mig som socialt kompetent och lite av en modig ledarperson.

  Jag upplever mig själv som fobisk eller åtminstone är mitt liv extremt påverkat av min ångest inför att befinna mig i sociala sammanhang men jag är en jävel på att spela roller och hålla masken. Inte alltid, för då stannar jag hemma men NÄR jag är bland folk, kan jag spela kompetent.

  Det jag undrar är alltså om social fobi/blyghet alltid måste arta sig på det sätt du skriver.

  • JW: Som jag har förstått det är det relativt vanligt att omgivningen inte märker ifall en person har social fobi. Man hittar sätt att dölja det på. Omgivningen kan därför bli förvånade när de får veta.

   Man kan ha social fobi gentemot specifika situationer (specifik fobi), och inte mot alla sociala situationer.

   En bra sak att ha i åtanke är att det är väldigt gott behandlingsresultat av fobier inom KBT (Kognitiv Beteende Terapi).

   På netdoktor.se kan man läsa en bra text om social fobi: http://www.netdoktor.se/stress-utbrandhet/?_PageId=603

 3. Observera gärna att jag lagt till en mening i ovanstående text: ”Enligt diagnosmanualen DSM-IV kan det även handla om att personen utsätter sig för situationen men uthärdar den under svår ångest.”.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: