Skrivet av: rebeccamw | 2009/09/27

Caféer med ljusterapi

Foto: Erik Lewin

Foto: Erik Lewin

Nu är det höst och trots att vi rent formellt inte övergår till vintertid än på en månad så är vi många som redan nu reagerat över att dagarna blivit kortare och mindre ljusa. För många upplevs det som tungt och vinterhalvåret blir en enda lång period av att bita ihop i väntan på de ljusare tiderna igen.

SBU (Statens beredning för medicinsk utvärdering) gjorde en litteraturöversikt 2007 för att ta reda på vilket vetenskapligt stöd ljusterapi egentligen har (läs hela litteraturöversikten här). Deras slutsats är att ljusterapeutisk behandling så som den idag genomförs i kliniska verksamheter saknar vetenskapligt stöd. Samtidigt påpekar man att inga studier som man inkluderat i översikten undersökt hur ljusterapi fungerar om man använder det under flera månader. Den effekt som ljusterapi ibland ger har man sett är övergående. Det är därför en kunskapslucka i dagsläget att man inte vet om ljusterapi under en längre tid faktiskt skulle kunna ha en värdefull behandlingseffekt, skriver SBU i sin översikt.

Om man vill prova på ljusterapi måste man inte ha någon remiss eller läkare. Både i Göteborg och Stockholm finns caféer som erbjuder ljusterapi.

I Göteborg finns Ljusrummet. Det kostar 150:- per besök men det finns också tio-kort att köpa som gör det lite billigare. De öppnar i år för säsongen den 20:e oktober och har sedan öppet till i februari.

I Stockholm finns Iglo. Den 12:e oktober öppnar de för säsongen och har sedan öppet till i mars. Trevligt nog satsar de på att servera ekologiska och rättvisemärkta produkter.

Om du känner till fler ljusterapicaféer så berätta gärna om dem här!


Responses

 1. Skulle man råka studera/jobba på på KI i Sthlm så har dom ett ljusrum 🙂

 2. Jag har en egen ljusterapilampa som jag har igång under hösten. Hjälper massvis! 😀

  sv: Din blogg är verkligen speciell, så jag hoppas att fler hittar hit och får uppleva dina toppeninlägg!

  Kram

  • Stort tack Miiqa! För jag blir jätteglad av att du gillar min blogg, och att du rekommenderat den till andra. 🙂

 3. Jag älskar Iglo i Stockholm. Dom har en helt OK frukostbuffé så det är ett perfekt ställe att förmiddagsfika på innan man går till jobbet/skolan 🙂

  • Angelica: Iglo är tydligen ett riktigt café vilket Ljusrummet här Göteborg inte riktigt är. Om jag börjar plugga i Stockholm så ska jag absolut testa frukosten där, låter ju som en riktigt bra idé! 🙂

 4. skulle kolla på iglos ljusterapi café i sthlm.. De har dock stängt igen cafét och vet ej när de öppnar det igen tyvärr.. Trist!

  • Tess: Åh vad synd att de har stängt! Tack för att du berättade det.

 5. Tyvärr har ljusterapin på Kungälvs Sjukhus tvingats stänga (och jag tror även det samma gäller en liknande verksamhet som jag tror funnits i Ale kommun).

  Som alternativ till ett café med ljusterapi finns ju även solrums-anläggningar ifrån SunTech, tex på SolochSand i Ytterby / Kungälv

  Pröva gärna solrumsupplevelsen på Sol & Sand i Ytterby. Det är samma typ av ljus och bör fungera minst lika bra, om inte bättre för ljusintensiteten är ännu högre. Tror denna typ av ljusterapi är minst lika effektiv vid SAD / depression

  Kolla gärna denna länk: http://www.solochsand.se/solfakta.html

  MVH /Carl

 6. Och nu kan du även följa Sol och Sands blogg:
  http://solochsand.blogg.se/index.html


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: