Skrivet av: rebeccamw | 2009/09/19

Psykologisk teori om självmedvetenhet

Självfokus kan göra att vi mår sämre

Foto: Daniel Boberg (2008)

Foto: Daniel Boberg (2008)

Psykologisk forskning har visat att när vi människor fokuserar på oss själva så tenderar vi ganska ofta må lite sämre än annars. Teorin om självmedvetenhet (self-awareness theory) säger att vi människor generellt inte är särskilt självmedvetna men att vissa situationer gör oss det, på ett lite otrevligt sätt. Exempel på sådana situationer är när vi står framför en spegel, inför en folksamling eller kanske framför en kamera för att bli fotade. Vi blir då mer medvetna om oss själva och börjar jämföra oss med hur vi tycker att vi borde vara. Ett sådant jämförande leder ofta till att vi upplever oönskade känslor. En del människor tenderar också överlag vara mer självmedvetna än andra, oavsett situation.

Personer som funderar mycket på sig själva och är väldigt självmedvetna är oftare deprimerade än personer som inte är lika självfokuserade. Alkoholism och ångest är exempel på psykiatriska störningar och tillstånd som är vanligare bland mycket självmedvetna individer.

Hur vi löser obehaget med självfokus

Enligt denna teori om självmedvetenhet menar forskarna som introducerat den att det finns två grundläggande lösningar som vi använder för att komma tillrätta med obehaget av för mycket självmedvetenhet:

1) ”Shape up”: När vi upplever självmedvetenhet och jämför oss med hur vi tycker att vi borde vara så kan vi börja agera för att minska avståndet mellan det vi är och det vi anser att vi borde vara. Om jag t.ex. upplever ångest inför att prata inför andra eftersom jag vet att jag brukar prata alldeles för tyst och ingen hör vad jag säger så kan jag börja arbeta på att prata högre och tydligare. Om jag upplever att min kropp inte ser ut som den borde så kan jag börja engagera mig i att förändra den. Som ni säkert ser kan då också agerandet för att minska diskrepansen mellan det jag är och det jag upplever att jag borde vara bli såväl konstruktivt som destruktivt.

2) ”Ship out”: Ett annat sätt att lösa obehaget på är att distrahera sig från självreflektion. Tre studier har visat att TV-tittande fungerar som en effektiv distraktion från självreflektion. Andra sätt att fly självmedvetenhet och självreflektion kan vara att berusa sig eller hetsäta. Även här kan vi alltså se att det finns såväl konstruktiva som destruktiva sätt. Även fast det inte står i boken så finns det ju självklart mer konstruktiva sätt än TV-tittande att distrahera sig på, se t.ex. under första rubriken i denna färdighetslista.

Vilken av dessa två lösningar vi väljer verka bero på vilka möjligheter vi tycker att vi har att minska avståndet mellan det vi är och det vi borde vara. Om vi inte tror oss kunna agera för en förändring i önskvärd riktning så väljer vi istället att distrahera oss och undvika att bli medvetna om oss själva.

Positiva effekter av självfokus

När man placerade människor inför en spegel eller lät dem se sig själva på en monitor så var de mindre benägna att använda stereotypa beskrivningar av andra människor. I en annan studie lät man barn som var ute på godisjakt under Halloween få ta godis ur en skål ute på trappan utan att någon såg. De blev tillsagda att ta bara en godisbit. 1/3 av barnen tog fler än så. När man satte upp en stor spegel intill godisskålen så att barnen kunde se sig själva så var det betydligt färre barn som tog fler än vad de blivit tillsagda (12% av barnen). Det verkar alltså som att när vi påminns om oss själva tenderar vi agera mer i enlighet med vad som är socialt och moraliskt acceptabelt.

Referens

Allt ovan finns att läsa i den sjätte upplagan av Social Psychology. Författare: Brehm, S., Kassin, S. & Fein, S. Förlag: Houghton Mifflin Company, Boston.


Responses

  1. Intressant. Allmänbildande läsning. Tack.

    • Tack du Jacob, för att du läser och kommenterar! 🙂

  2. Intressant. Människan är ju ett socialt flockdjur och det kanske är det som avspeglas här. Kan man säga att det både är bra för individen och kollektivet om man fokuserar mer på gruppen än sig själv som individ?

  3. svar: hm.. jag vet faktiskt inte var Joe Hill-gården ligger, men om den ligger i gamla gävle så är det där 😉 Det ska bli riktigt trevligt att träffas i helgen! Ser verkligen fram emot detta. kramar


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: