Skrivet av: rebeccamw | 2009/09/16

Hösten har börjat

Hösten har kommit igång nu. Jag pluggar statistik (regressionsanalys) på halvfart, och mitt favvo-ämne på halvfart, dvs rättspsykologi. Kursen i rättspsykologi är uppbyggd i seminarieform. Till varje tillfälle ska vi alla ha läst ett antal artiklar, och en person per artikel ska läsa den extra noga och ansvarar för att hålla en ingående presentation av den. Jag valde att presentera en artikel om förhörsmetodik, eftersom jag är väldigt intresserad av just förhör. Det blev dock en artikel över som professorn då var på väg att utesluta, så att vi inte behövde läsa den. Jag som är så barnsligt förtjust i ämnet ville inte för ett ögonblick gå miste om att behöva läsa och få diskutera något varpå jag utbrast: ”Jag kan ansvara för två!!”. Utan en tanke på att jag då samtidigt gav mer jobb också åt de andra… Som en vän uttryckte det: ”Du måste vara poppis i klassen, Rebecca”

Just nu gör jag också lite kodning för en av forskarna på institutionen. 8 fritext-frågor från 400 enkäter ska kategoriseras. Fogas samman till några få enkla kategorier av svar. Första gången jag gjorde den här typen av kodning var i november och december 2008. I boken ”Introduction to research methods in psychology” skriver författarna så här om den typen av kodning: ”as a novice, it would be very daunting to write down codings without some practise” (dvs ung. ”det vore väldigt skrämmande att som novis koda utan att ha övat”). Då handlade det bara om 90 enkäter och 6 fritext-frågor, men jag kan säga att jag hade inte en aning om vad jag gjorde. Skrämmande? Ja ganska! Jag drabbades av panikångestattacker som jag inte hade haft på flera år… För att ni ska tycka lite extra synd om mig så vill jag också gärna påpeka att jag vid det läget inte hade läst någon forskningsmetodik och aldrig hade hört talas om den här typen av kodning och inte hade några instruktioner att utgå ifrån, förutom ”Skapa kategorier av det här!”.

Om ni deltar i undersökningar nån gång och ska besvara fritext-frågor – tänk gärna på oss stackars stressade studenter som kommer att sitta och försöka koda alltihop sen, och skriv inte alltför konstiga saker…

Sen dess har jag hunnit genomföra samma slags kodning på intervjuer jag själv genomfört med personer intagna vid kriminalvårdsanstalter, vilket gick mycket bättre. Och nu sitter jag alltså ta mig sjutton med samma slags kodning igen, och ett ännu större material. Fast börjar lite fint med runt 80 enkäter (20% av materialet). Sen ska vi ha möte och kolla om vi (två personer som kodat samma material) skapat samma slags kategorier. Att det ska bli ett möte gör att det känns lättare. Då hänger inte allt på mig!

Idag besöker professor Laurence Alison Göteborg och pratar om gärningsmannaprofilering (se mitt tidigare inlägg om detta).


Responses

 1. Hello!
  Tack för ditt besök! Kul med din bakgrund, öh, nä, menar inte att det du gått igenom var kul, men kul att någon som finns inom psykologin. Aja, jag tror du förstår vad jag menar.
  Hade f ö i våras någon mailkontakt med en kvinnlig professor i psykologi från Gbg U ang att psykologin har kapitulerat som förklaringsmodell/utväg inom missbruk, lite tillspetsat, ang min numera avsomnade uppsats. Nåväl. Återupptar jag den ska jag utveckla min tilspetsning. I övrigt, allt gott!
  /M

  • Magnus: Bakgrunden funkar som partytrick när jag är på det humöret. 😉
   Jag vet vilken professor du menar. Hon verkar bra tycker jag. Rättfram och rak. Kul att du kikade förbi!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: