Skrivet av: rebeccamw | 2009/09/07

Öppet seminarium om gärningsmannaprofilering

Forskargruppen CLIP (Criminal, Legal and Investigative Psychology) vid Psykologiska institutionen, Göteborgs Universitet, bjuder in till ett öppet seminarium om gärningsmannaprofilering. Såhär skriver de på sin hemsida:

Onsdagen den 16 september, kl 15.00-16.30 håller professor Laurence Alison från University of Liverpool (UK) ett öppet seminarium med titeln ”The Forensic Psychologists Casebook: Offender Profiling and Behavioural Investigative Advice”. Laurence, som är en världsledande forskare inom utredningspsykologi, kommer att prata om grunderna inom gärningsmannaprofilering samt egna erfarenheter av att bistå med psykologisk expertis i polisutredningar. Seminariet hålls i Konferensrum 1 på Psykologiska institutionen. Alla intresserade hälsas hjärtligt välkomna!

Seminariet kostar inget och det fungerar som en vanlig föreläsning. Föreläsningen hålls på engelska. Efteråt brukar det bli tillfälle för frågor.

Hitta dit

Psykologiska institutionen ligger precis vid Linnéplatsen. När du gått in genom huvudentrén finns en hiss precis innanför. Den ska du inte ta. Fortsätt istället rakt fram genom hela nedervåningen. När rummet tar slut hittar du ännu en hiss. Ta den till 3:an. Konferensrum 1 (K1) ligger sedan precis utanför hissen.

Om det blir mycket folk flyttar de ibland till en annan lokal. I så fall sitter en lapp på dörren till K1 med hänvisning till ny lokal (vanligen på entréplan eller en våning ovanför entréplanet).

För de socialt ängsliga

Om man är intresserad av att komma men aldrig har varit på institutionen förut och känner sig lite ängslig inför nya miljöer och sociala sammanhang så kommer här en liten beskrivning av lokal och kontext: K1 är ett rum med bord i mitten som alla sitter runt. Det finns även några stolar utmed väggen där man kan sitta. Hela väggen ut mot hissen är av glas med tunna gardiner för som släpper igenom ljus. Man blir inte tillfrågad om något när man dyker upp och man behöver inte prata med någon eller presentera sig. Precis utanför K1 finns bord och enkla fåtöljer. Toalett hittar man enklast på entréplan, precis vid huvudentrén. Om seminariet flyttas till annan lokal så brukar en vanlig föreläsningslokal användas. Där finns då ca 5-8 långa parallella rader av bord och stolar med ca 10-14 platser per rad. Kontakta mig gärna om du vill veta mer.

Om gärningsmannaprofilering

Brottsförebyggande rådet (Brå) har en artikel om gärningsmannaprofilering (GMP) på sin hemsida som man kan kika på för att få veta lite mer. Man kan dock gärna ha i åtanke att GMP har ett blandat vetenskapligt stöd, vilket inte riktigt framkommer i Brå:s artikel. När Cissi Örtenholm i sin c-uppsats i psykologi 1997 (Göteborgs Universitet) utvärderade hur väl GMP fungerade i det s.k. Lasermannen-fallet på 90-talet fann hon t.ex. att man i flera fall hade helgarderat sig i profileringen. Dessa helgarderingar innebar att man på olika ställen i analysen gav olika besked ang. samma saker, t.ex.: Gärningsmannen är svensk, gärningsmannen kommer från ett annat nordiskt land än Sverige, gärningsmannen kommer från Nordamerika, gärningsmannen kommer från ett nordeuropeiskt land, gärningsmannen kommer från ett centraleuropeiskt land respektive gärningsmannen är en andra generationens invandrare från norden, central- eller nordeuropa alternativt nordamerika. Detta är särskilt anmärkningsvärt med tanke på att man i Sverige brukar ta upp just Lasermannen-fallet som ett exempel på att GMP fungerar så bra. Örtenholms uppsats refereras till i den relativt nyutkomna Handbok i rättspsykologi (Granhag & Christianson, red:er).


Responses

  1. Låter intressant, blir sugen… Har nyss bestämt att jag kommer vara i Göteborg precis då. Vet inte riktigt om jag orkar sitta och lyssna så länge, men ska tänka på saken. 🙂

    • Nina: Jag kommer förstås vara där så säg gärna till innan om du kommer, så kan vi ju ta följe. 🙂

      Tar gärna en kaffe också om du har ork, när du är här!

  2. Jag mailar dig imorgon. 🙂


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: