Skrivet av: rebeccamw | 2009/08/25

Föreläsning och positiv psykologi

Nästa vecka ska jag för första gången hålla en föreläsning om psykologi (på en kriminalvårdsanstalt). Jag tänker ta upp stress- och sårbarhetsmodellen, inlärd hjälplöshet, locus of control och känslointensitet (affect intensity). Jag tänker också ta upp konkreta exempel på hur man kan hantera ångest och öva impulskontroll (med exempel ur Sofia Åkermans bok ”För att överleva”).

Förmodligen kommer jag behöva stryka hälften i slutänden för att jag vill få med för mycket! Vi får väl se hur det går.

Martin Seligman, en mycket känd professor i psykologi, introducerade en gång i tiden begreppet inlärd hjälplöshet. Numera sysslar han mycket med positiv psykologi, som han också varit med och introducerat. I stort handlar positiv psykologi om att fokusera på sådant som fungerar och som hjälper människor att må bra (till skillnad från att fokusera på avvikelser, psykopatologi etc). Seligman erbjuder vetenskapliga psykologiska tester på sin sajt Authentic Happiness. Testerna kostar inget. I gengäld sparas ens resultat för att bli del i den forskning Seligman bedriver på ämnet. Testerna kan man använda för att öka sin självkännedom och de sparas i det konto man enkelt skapar på sajten, ifall man t.ex. vill göra om dem vid ett senare tillfälle.


Responses

 1. Det låter som en positiv vinkling. Kan vara lite svårt att veta exakt hur mycket som får rum inom föreläsningens ramar, men du har ju blivit föreläst för många gånger, så jag tror att du egentligen har rätt bra hum om hur du vill att en föreläsning ska vara. Sen är det en övningssak. 🙂 Lycka till!

 2. Oh, den sidan måste jag genast kika in på! Och nu sitter jag precis och ska läsa din c-uppsats som jag dessutom lyckats sälja in till mina två terapeuter, så de vill också läsa den 🙂 Jag håller alla mina tummar för att det går bra på föreläsningarna för dig! Kram, kram!

  • Det där med att ”sälja in” tycker jag var intressant… Hur gjorde du det?

   En person jag arbetar med tyckte nämligen att ”sälja in” kunde vara en egen kategori som folk använder sig av när de vill berätta en övertygande lögn, att man ”säljer in” det man vill övertyga personen om. Men vad innebär det? Hur gör man? Nu har du förvisso inte ljugit då antar jag (min uppsats är ju de facto helt fantastisk eller hur 😉 ) men ändå!

   Jag tror det är introduktionen främst som kanske intresserar dig och dina terapeuter. Och möjligen vissa delar i diskussionen. Hoppas ni finner det givande så ingen känner sig lurad på en massa tid i slutänden! 😛

 3. Wow, låter hur intressant som helst! Åh, vad den skulle passa bra på någon Shedo-träff 😉

  ~L

  • Ja!! På Evas Paley! 😀 Vi kan ju göra en grej utav det för att skramla pengar till SHEDO – skicka runt en hatt mellan borden och be folk lägga en slant för att de måste lyssna!

 4. Ja, hur gjorde jag egentligen..? Man kan väl säga som så att det gjordes under stor trötthet och en massa flum men med allvar i botten. Jag pratade precis med Nanna (terapeut) just och hon sa till mig att jag skulle säga till dig hur mycket hon uppskattar en uppats i ämnet, att du gjort ett bra jobb. Jag återkommer med lite mer beröm när hon väl läst den.. 🙂

  Och jag vet inte heller det där med att ”sälja in”, det låter kanske som att man försöker övertyga över sina egna förväntningar och kunskaper. Men samtidigt så är det ju förhoppningsvis ngt som man tror på… Vi kan väl säga som så att hon vart mycket intresserad av den när jag berättade om den iaf 🙂

  • Du får tacka Nanna från mig för hennes snälla ord! Hoppas som sagt ni ska finna den läsvärd!

 5. Lycka till med föreläsningen! Jag beundrar er som kan vända era egna erfarenheter av jobbiga saker till något positivt och konstruktivt.

 6. Lycka till med föreläsningen! 🙂 kram


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: