Skrivet av: rebeccamw | 2009/08/13

Studien om lögnstrategier

Möte med min handledare idag. Vi gick igenom våra kodningar av intervjuer jag gjort. I det här fallet innebär det att gruppera deltagarnas svar så att man kan säga ”x antal personer svarade såhär, och x antal svarade såhär” etc. Sen kollar vi då hur överens vi är för att kunna rapportera det. Vi var nästan 100% överens vilket är jättebra.

Intervjuerna var med personer intagna vid kriminalvårdsanstalter och handlade om strategier för att berätta en övertygande lögn. En vanlig kategori svar som fanns i de här intervjuerna var t.ex. att hålla ögonkontakt med personen man pratar med.

Vi pratade om presentationen som min handledare ska hålla av den här studien på konferensen i Italien den 2-5 september. Tyngdpunkten av presentationen kommer att ligga på studien om lögnstrategier. Dock kommer mer tid än vad jag trodde gå till att presentera resultaten från min c-uppsats. Roligt! Det verkar dessutom som att vi senare i höst ska skriva en riktig artikel tillsammans om lögnstrategierna och skicka till en internationell tidskrift. Det vore ju jättekul verkligen och jag hoppas att det blir så.

För mer info om forskning rörande lögnens psykologi och lögndetektion, ta en titt på Deception Blog.


Responses

 1. Nu har jag läst din studie! Tycker det var intressant, även om jag inte förstod riktigt allt..

  Jag kan ju inte låta bli att dra paraleller med mig själv när jag läser.. Jag är verkligen urkass på att ljuga, jag avslöjas oftast direkt, men ibland så tror jag så mycket på mina egna lögner att jag tom lurar mig själv, då är jag jäkligt övertygande öven för omvärlden..

  • Om du lyckas övertyga dig själv så är det nog tveksamt om det fortfarande räknas som lögn dock. 😉

   Roligt att du ville läsa igenom den! Bara säg till förstås ifall det är något du undrar.

 2. Har laddat ner din studie och ska försöka läsa igenom den de närmsta dagarna (läser inte så snabbt).

  Det är verkligen roligt att det går bra för dig!

  • Tack!! Dela gärna med dig av eventuella synpunkter sen när du läst. Men jag vet, det är svårt när det inte är ens eget ämnesområde. Jättekul i alla fall att också du vill läsa den!

   Ett förtydligande bara. Min c-uppsats är inte samma sak som studien om lögnstrategier. Men båda studierna är intervjuer utförda med fängelseinterner, vid samma tillfälle och med mig som intervjuare. Och båda studierna kommer alltså att presenteras i Italien.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: