Skrivet av: rebeccamw | 2009/08/08

Människans specialitet

Vår hjärna - Bilden är tagen ur "Personality Psychology: Domains of knowledge about human nature" av Larsen, R.J. & Buss, D.M. (2008). 3:e upplagan.

Vår hjärna

När jag läste evolutionspsykologi sa min föreläsare att alla arter har en specialitet, en förmåga eller kunskap som gör att just den arten finns och som gör den unik. Människans specialitet, sa han, är våra kognitiva förmågor.

Kognitiva förmågor innefattar informationsbearbetning, t.ex. tankar, beslutsfattande, minne och planering. Hjärnbarkens veckade yta är större hos oss än hos någon annan art vilket gör vår kognitiva kapacitet mycket avancerad. Ordet kognition kommer från ”cognosco” som är latin och betyder ungefär ”att lära känna”. Vi bearbetar information och lär på så sätt känna oss själva och vår omgivning.

Jag tänker mig att vi ännu är barn när det gäller att förstå och hantera de kognitiva förmågor som vår art utvecklat. Många av oss anar inte allt som är möjligt och som vi kan göra och hävdar saker som att ”nej, jag kan inte sluta röka, det skulle jag ha gjort för tjugo år sen i så fall”. Vi begränsar oss själva och missar på så vis många tillfällen att träna våra inneboende förmågor.

Personlig utveckling tror jag är en viktig del av vad vår hjärna erbjuder oss för möjligheter. Att förstå sig själv, förändra, genomborra sitt själv och lysa upp det egna mörkret. Att göra avancerade val kring vem man vill vara och planera hur man ska göra för att bli den personen. Samtidigt som man kan skilja på vad som går att förändra och vad som inte gör det. Att forma sig själv efter sin egen mall. Som barn och tonåringar är vi utlämnade åt andra att forma. Utlämnade åt föräldrar, andra vuxna och andra människor. Som vuxna är vi dock vår egen lerklump och fast den blivit svårare att forma, segare, så går det. Vi kan det därför att vi tydligen har en rätt fräck och välutvecklad hjärna. Vår specialitet här på jorden.

Jag tror att det mest avancerade vi kan göra är kanske inte att bygga rymdraketer eller finna botemedel mot svåra sjukdomar. Det mest komplicerade är förmodligen vi själva och det är en avancerad process att förstå sig själv.

* Bilden av vår hjärna är från boken ”Personality Psychology: Domains of knowledge about human nature” av Larsen, R.J. & Buss, D.M. (2008). 3:e upplagan.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: